Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Grilujeme

Platnost od 29.6 .2016 do 26.7 .2016


Epikure - Grilujeme - strana 12
















































     

Epikure - Grilujeme - strana 12

Ryby Z MOŘE NA GRIL Chutné mořské plody svou rozmanitostí zpestří grilovací menu a poslouží jako příjemný protiklad k těžším masovým chodům. N a  grilu zazáří řada darů moře, především kalamáry, které tvoří největší skupinu mezi mořskými hlavonožci. Jejich poznávacím znamením je tělo ve tvaru vaku s deseti dlouhými bočními pažemi (chobotnice jich má pouze osm), z nichž dvě jsou delší než ostatní. Jsou doma ve všech světových oceánech, tráví život v malých hejnech a živí se hlavně červy, kraby a malými rybami. Většina kalamárů na trhu měří 5–20 cm. Bílé, poměrně křehké a  šťavnaté maso větších druhů má jemně nasládlou až ořechovou příchuť. Tu lze doplnit marinováním, postačí však trocha česneku, olivový olej a citronová šťáva s příměsí bylinek. Menší kusy se ke grilování příliš nehodí. SKVĚLÉ SPOLEČNICE KREVETY K oblíbeným pochoutkám zejména v kombinaci s  kalamáry patří královské krevety, které se řadí k  větším členům rodiny garnátů. Značné zoologické odlišnosti nemusejí kuchaře příliš zajímat, neboť garnáty lze připravovat stejným způsobem. O co více obsahují vitaminů a minerálů, o to méně tuku, jsou tedy ideální pro přípravu lehkých aromatických pokrmů. Královské krevety se grilují ve skořápce i loupané – skořápka však zabrání jejich vysychání. Rozhodně je nenechávejte příliš dlouho nad ohněm, jinak budou tvrdé, tuhé a suché. Stejně jako všechny korýše můžete i  královské krevety krátce povařit – doba další tepelné úpravy se tak podstatně sníží a  grilování poskytne pokrmu příjemné kouřové aroma. 12 cE1615_01-24.indb 12 WWW.EPIKURE.CZ 14.06.16 12:28