Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Grilujeme

Platnost od 29.6 .2016 do 26.7 .2016


Epikure - Grilujeme - strana 15
















































     

Epikure - Grilujeme - strana 15

Na rozpáleném grilu snadno připravíte i skvělé dezerty na závěr menu. Čerstvé ovoce je nejčastější, nikoli však jedinou volbou. S pecialitám z  grilu nepochybně vévodí steaky a  různé druhy uzenin, žhavý rošt však umí připravit i  neodolatelné sladkosti. Využít můžete bezpočet druhů pevného ovoce, které se dá grilovat samostatně, z  drobnějších a  měkčích druhů lze ve vhodné nádobě nebo alobalu „uvařit“ skvělé horké omáčky k  pečeným dezertům či zmrzlině. S trochou praxe a vhodnou výbavou zvládnete na grilu připravit i  klasické zákusky, například košíčky z křehkého těsta, plněné taštičky, muffiny, palačinky, lívance nebo elegantní fondanty s tekutým čokoládovým jádrem. OVOCNÉ ČÁRY Ovoce získává grilováním zcela nový rozměr v  chuti i  vůni, navíc příprava zabere jen několik minut. Není nijak náročná, stačí jen pečlivé omytí, případně oloupání. Sáhnout můžete po exotických druzích, jako jsou banány, mango, papája či ananas, využít lze i lokální ovoce – jablka, hrušky, broskve nebo meruňky. Pevnější ovoce můžete položit přímo na rošt (očištěný po předchozím grilování!), druhy s  měkkou dužinou je vhodné připravovat v alobalu či v hliníkové misce. Efektní jsou grilované ovocné špízy, které nabízejí ovoce v  praktické velikosti na jedno sousto, a  navíc umožňují podávat více druhů současně. Při výběru raději kombinujte ovoce s  podobnými vlastnostmi, aby se připravilo stejnoměrně, tedy měkké a tvrdší druhy zvlášť. TVARY A ČAS Rozhodnutí, v jaké podobě budete ovoce grilovat, záleží především na způsobu jeho dalšího využití. Ovoce na špízu by mělo být nakrájené na stejný rozměr, ovocné omáčky připravujte z  menších kousků. Pokud budete ovoce podávat jako samostatný dezert, lze je grilovat vcelku, optimální jsou však plátky nebo půlky. Důležitým kritériem je doba přípravy – plátky a špízy budou hotové během několika minut, ale vyžadují bedlivější dohled. Příprava celých kusů trvá déle, ale kromě občasného otočení není nutné se o ně tolik starat. Ke grilování postačí m mírnější írně ír nějš ně jšší te ttepepp lota, příliš rozžhavené uhlíky ovoce snadno spálí. S úpravou proto počkejte až na závěr grilování, kdy je teplota grilu nižší, nebo ovoce připravujte po stranách mimo dosah největšího žáru. KOMBINACE CHUTÍ Grilované ovoce se výtečně uplatní v  kombinaci se zmrzlinou, tvarohovým krémem či vanilkovou omáčkou. Klasickou volbou je kvalitní čokoláda. Před tepelnou úpravou lze ovoce posypat skořicovým cukrem nebo je v  něm rovnou obalit  – tato úprava sluší zejména ananasu. Verzi pro dospělé představuje ovoce ochucené kapkou alkoholu, například calvadosem, rumem, slivovicí, ořechovým či ovocným likérem. Intenzivní kulinářský zážitek slibuje použití alobalu, které umožňuje přidat k vybranému ovoci další ingredience na ochucení – hřebíček, celou skořici, vanilkový lusk, máslo, cukr, med, ale i čerstvé bylinky jako mátu nebo meduňku. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1615_01-24.indb 15 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 15 14.06.16 12:28