Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Grilujeme

Platnost od 29.6 .2016 do 26.7 .2016


Epikure - Grilujeme - strana 3
















































     

Epikure - Grilujeme - strana 3

P odobně jako maso získá zelenina pobytem na roštu jedinečné kouřové aroma a  zvýrazní se její přirozená chuť. Po tepelném zpracování navíc nabídne škálu dalších možností úpravy  – poslouží při přípravě polévek, omáček, dipů, pomazánek a lze ji naložit do oleje s  bylinkami a  uchovat pro pozdější použití. Ke grilování se hodí řada druhů  – k  nejvyužívanějším patří sladké masité papriky a lilek, za vyzkoušení stojí také cuketa, cibule, mrkev, celer, rajčata, kukuřice a mnoho dalších. LUSKY MNOHA BAREV Papriky jsou atraktivní nejen svou chutí, ale také vzhledem. Pestrá barevná škála jednotlivých druhů umožňuje přípravu pokrmů, které zaujmou i na pohled. Nejrozšířenější jsou masité červené, žluté a oranžové papriky, sáhnout můžete i po zelených nebo černých. Do Evropy přicestovala tato zelenina v 16. století z Jižní a Střední Ameriky. Zpočátku se papriky pěstovaly jen jako okrasné rostliny, později jako pálivé koření. Do kategorie zeleniny se propracovaly až po intenzivním šlechtění, při němž se podařilo vypěstovat velkoplodé odrůdy s  minimálním obsahem pálivého kapsaicinu. KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ Papriky se nejčastěji konzumují samostatně nebo v  zeleninových salátech, které zpestří barvou, a  šťavnatá křupavá dužina podtrhne osvěžující akcent pokrmu. Tepelným opracováním získají sladší příchuť, při grilování pak i jemné „uzené“ aroma. Připravit je lze vcelku, ve formě plátků nebo rozkrojené na poloviny a naplněné masovou směsí, sýrem nebo jinou zeleninou. Velice populární jsou pečené loupané papriky  – slupka se nechá žárem téměř zčernat a pokryje se drobnými puchýřky, poté se sloupne a měkká dužina se zpracuje na dip či polévku nebo se jen dochutí bylinkami a  olivovým olejem a podává jako příloha. Papriky by se měly ělyy u uchovách chov ho ovvá vat při vyšší vlhkosti a  teplotě 7–8 °C, ideálně zabalené v  neprodyšném obalu. Příliš tepla ani chladu jim nesvědčí, rychle pak ztrácejí na kvalitě. STAČÍ CHVILKA... Zelenina Cuketa (plátky) 4 minuty Cuketa (půlky) 6 minut Paprika (plátky) 8 minut Paprika (vcelku) 12 minut Lilek (plátky) 10 minut Lilek (půlky) 20 minut fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1615_01-24.indb 3 Přibližná doba přípravy tw i tte r. c o m / m a k ro cr 3 14.06.16 12:27