Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Grilujeme

Platnost od 29.6 .2016 do 26.7 .2016


Epikure - Grilujeme - strana 4
















































     

Epikure - Grilujeme - strana 4

Ovoce & zelenina Před tepelnou úpravou je vhodné nechat lilek tzv. vypotit. Plátky se posolí a  nechají asi 30 minut odležet a  poté se z nich ubrouskem odsaje přebytečná voda. Bez tohoto kroku má dužina tendenci vstřebávat tekutiny, například při kontaktu s  olejem jej nasaje jako houba, což výsledné chuti pokrmu rozhodně neprospěje. Lilek zpracujte co nejdříve po nákupu, dlouhé skladování mu nesvědčí  – na slupce se totiž brzy začnou tvořit skvrny a dužina zhnědne. LILEK V LESKLÉ SLUPCE KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ Lilek neboli baklažán se dostal do Evropy z  arabských zemí, česká kuchyně ho převzala díky slovenským a  maďarským kulinářským vlivům. Vyznačuje se lesklou pevnou slupkou tmavě fialové barvy, existují však i  variety zelené, žluté, oranžové, bílé nebo světle fialové. Pestrost panuje také v  tvarech  – nejznámější je vejčitý, setkat se však lze i  s podélnými nebo kulatými druhy. Lilek se nesmí konzumovat syrový  – jeho dužina totiž obsahuje jedovatý solanin, podobně jako botanicky příbuzné brambory. Proto je nezbytné jej tepelně upravit. Dužina lilku má osobitou jemnou chuť, kterou lze skvěle kombinovat s  mnoha dalšími ingrediencemi – kořením počínaje a masem konče. Oblíbené jsou grilované plátky nebo půlky ochucené olivovým olejem a bylinkami. Lilek se používá do zeleninových a  masových směsí, často se připravuje také plněný, například směsí rýže a  mletého hovězího nebo jehněčího masa. Lze ho podávat i  jako předkrm či přílohu, například s jogurtovým dipem. Nezastupitelnou roli hraje v tradiční řecké musace. Ing. Martin Škába, výživový poradce, doporučuje: UDRŽUJTE ROVNOVÁHU Zhruba hodinu před grilováním si připravte alespoň 0,3 l čerstvé šťávy na osobu (nejlépe z  brokolice, řapíkatého celeru, cukety, listového salátu, červené řepy, mrkve a  jablek s  kapkou kvalitního oleje). Čerstvé šťávy totiž obsahují vysoké množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a enzymů, které tělo potřebuje jak pro trávení potravy, tak k podpoře homeostázy (stabilního vnitřního prostředí organismu). Z pohledu čínské medicíny je energie šťáv spíše jinová, takže je protipólem převážně jangové energie masa. Podobně tělu prospěje sklenka piva nebo červeného vína zhruba 15 minut před konzumací masa. 4 cE1615_02-05.indd 4 WWW.EPIKURE.CZ 16.06.16 11:50