Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - Grilujeme

Platnost od 29.6 .2016 do 26.7 .2016


Epikure - Grilujeme - strana 7
















































     

Epikure - Grilujeme - strana 7

JAK NA TO? Maso nebo ryby vždy vkládejte do marinády omyté a otřené do sucha. Při tradičním marinování v  misce musejí být všechny kousky masa a  ryb pokryté marinádou. Nejvhodnější jsou uzavíratelné nádoby odolné proti kyselým přísadám – sklo, kvalitní keramika nebo plast. Hliník či jiný kov by mohly ovlivnit chuť pokrmu. Moderním způsobem je marinování ve vakuu, které proces zkrátí na zlomek původního času a marináda se díky němu lépe a hlouběji vsákne. Postup využívají především profesionální kuchaři. Doba marinování závisí na typu suroviny a  ingrediencích a  také účelu, proč se maso nakládá. Maso díky kyselým přísadám zkřehne, ale při delším pobytu v marinádě se svalovina příliš naruší. Ani v pikantních přísadách (např. sójová omáčka nebo chilli) nesmí být pokrm naložený dlouho. V olejové marinádě bez kyselých přísad maso vydrží déle. Je vždy důležité zjistit, jak dlouho které chuti trvá, než se do masa vsákne, správný odhad času je proto věcí praxe. Uzavřenou nádobu nebo sáček vložte do chladu. Před položením masa na gril opatrně setřete přebytky marinády, aby neodkapávala do ohně. Vznikl by nepříjemný dým s  obsahem škodlivých složek, případně by mohl vyšlehnout plamen. MARINÁDA Z MEDU A CHILLI Abyste při vakuování ová vání ní zzabráab brá ránili vysátí marinády spolu se vzduchem, vložte maso s  marinádou do mikrotenového sáčku, a ten po uzavření dejte do vakuovací kapsy. Sladká marináda s pepřem a olejem Marináda z medu a chilli Curry marináda Bylinková marináda s hořčicí Mexická marináda Chilli lusky nakrájíme na tenká kolečka. Dobře je promícháme s medem, dužinou vanilkového lusku, anýzem a sojovou omáčkou, přidáme arašídový olej a nakonec sambal oelek. Sojová marináda se sezamem Suchá BBQ kořenicí směs, tzv. „rub“ CIBULOVÁ MARINÁDA 400 ml TANDOORI JOGURTOVÁ MARINÁDA 500 ml 2 španělské cibule 2 červené cibule 2 stroužky česneku 1 polévková lžíce pepře 6 bobkových listů 1 čajová lžička jalovcových bobulí 1 čajová lžička kmínu 1 čajová lžička soli 1 svazek bylinek (rozmarýn, petržel atd.) 250 ml rostlinného oleje Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na tenká kolečka. Nahrubo nasekáme bylinky a smícháme je s kořením. Na závěr přidáme olej. 500 g jogurtu (s 10% obsahem tuku) 1–2 polévkové lžíce tandoori pasty 1 malý kořen zázvoru polovina trsu koriandru 1 citron Jogurt a tandoori pastu pečlivě smícháme s nasekaným zázvorem a jemně nařezaným koriandrem. Přidáme trochu citronové kůry, šťávu z citronu a dobře promícháme. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1615_01-24.indb 7 Tandoori jogurtová marináda Marináda z citronu a oleje Cibulová marináda 500 ml 2 chilli papričky 8 polévkových lžic medu 1 dužina vanilkového lusku 4 hvězdice anýzu 100 ml sojové omáčky 250 ml arašídového oleje sambal oelek BBQ marináda tw i tte r. c o m / m a k ro cr 7 14.06.16 12:27