Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Italská vína a sýry

Platnost od 13.7 .2016 do 9.8 .2016


Italská vína a sýry - strana 2
















































     

Italská vína a sýry - strana 2

It alská vína ITÁLIE – ZEMĚ, KDE VÍNO JE E SOUČÁSTÍ KAŽDODENNÍHO STOLOVÁNÍ Itálie patří k světovým vinařským velmocím. Réva vinná ná se zde pěstuje již od antiky a ruku v ruce s výrobou vína patří neodmyslitelně k tradicím zdejší země. J e také zemí, kde se nachází mnoho autochtonních ích odrůd (typických v místě původu) a také odrůd světoětového významu, které se staly nedílnou součástí kolooloritu italských vinohradů. Odrůdy jako AGLIANICO ( >> str. 25), MONICA ( >> str. 15), PASSERINA ( >> str. 9) se vyskytují výhradně v Itálii a málokde jinde na světě byste je hledali.. dý, Itálie nabízí rozsáhlý sortiment vín také díky tomu, že každý, z 20. regionů je také regionem vinařským. Díky rozličným klilou matickým podmínkám jednotlivých regionů, pestrou škálou odrůd a moderními technologickými postupy při výrobě, se ství, Itálie řadí mezi vinařskou špičku nejen z hlediska množství, sleale i kvality. Proto je nám velkým potěšením Vám na následujících stranách představit regiony a jejich typická vína. Pavol Velič DVACET REGIONŮ Tak, jak je pestrá a rozdílná gastronomie v jednotlivých regionech Itálie, stejně tak je odlišné víno, které je ovlivněno rozdílnými klimatickými podmínkami a tradičním pěstováním konkrétních odrůd hodících se k místním pokrmům. Přehled jednotlivých regionů a typických vín pro ně Vám přinášíme v další části katalogu. Pevně věříme, že tento katalog Vám pomůže orientovat se v široké nabídce italských vín a nahlédnout do historie a také současnosti italského vinařství. TRENTINO – ALTO ADIGE >> str. 8–9 ■ Merlot, Cabernet, Lagrein ■ Pinot Grigio, Chardonnay, Moscato LOMBARDIA >> str. 9–11 ■ Groppello ■ Trebbiano di Lugana, Maiolo ■ Taleggio, Provolone, Grana Padano PIEMONTE >> str. 4–7 ■ Barbera, Dolcetto, Nebbiolo ■ B. Moscato, Cortese ■ Gorgonzola, Gormas >> str. 6, Occelli – al Barolo, Robiola >> str. 7 Mi Milano too Trento Venezia VENETO >> str. 14–15 ■ Corvina, Rondinella, Molinara ■ Glera, Pinot Grigio, Garganega no Torino Bol Bol Bologna EMILIA ROMAGNA >> str. 12–13 ■ Lambrusco ■ Trebbiano, Malvasia, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio ■ Parmigiano Reggiano FFlorence l An TOSCANA >> str. 16–20 ■ Sangiovese, Canaiolo ■ Trebbiano, Malvasia, Vernaccia, Pinot Grigio ■ Pecorino Romano >> str. 22 Perugia ugia iaa BOLGHERI SUPER TOSCANA >> str. 21 ■ Sangiovese, Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc Ročníky vín uvedené v tomto katalogu jsou jen ilustrační. APELAČNÍ SYSTÉM Rome Vino – stolní vína určená pro běžné pití, pro každodenní spotřebu. I. G. T. (Indicazione Geografica Tipica) od ročníku 2012 se mění na I. G. P. (Indicazione Geografica Protetta) – regionální vína vyšší kvality než víno s kontrolovaným původem. D. O. C. (Denominazione di Origine) od ročníku 2012 se mění na D. O. P. – vína  jsou kontrolovaná dle původu, výnosu, doby zrání a kvality. D. O. C. G. (Denominazione di Origine Controllata Garantita) – nejvyšší stupeň kvality, přísnější výrobní předpisy, nižší maximální výnosy a delší doba zrání. LAZIO – Rome >> str. 24 ■ Mozzarella Cagliari VĚDĚLI JSTE? Nejstarší nalezená amfora s korkovou zátkou je etruského původu z období kolem roku 600 př. n. l. Za vlády Augusta (27 př. n. l.) se pila vína pouze bílá a sladká. Obvykle se pila ředěná vodou, a to i mořskou. Zničení Pompejí v roce 79 n. l. zapříčinilo nedostatek vína, které bylo převážně pěstováno v okolí. Důsledkem toho se pěstování révy vinné rozšířilo až neuvážlivě na všechnu možnou hospodářskou půdu. Většina vín ve starém Římě se pila aromatizovaná – s přídavkem medu, různých bylinek, ale i pelyňku, zkvašené šťávy z ryb, česneku a pepře. 2 cE1616_01-11.indd 2 SARDEGNA >> str. 28 ■ Monica ■ Vermentino SICILIA >> str. 28 ■ Nero d’Avola ■ Grillo, Cattasratto P Pa ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 30.06.16 13:04