Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Italská vína a sýry

Platnost od 13.7 .2016 do 9.8 .2016


Italská vína a sýry - strana 22
















































     

Italská vína a sýry - strana 22

Sýry – Toscana TOSCANA PECORINO ROMANO Pecorino Romano, vyráběný na  Sardinii, v  Laziu a  v  toskánské provincii Grosetto, je jeden ze čtyř členů rodiny sýrů Pecorino. Stejně jako jeho sourozenci Pecorino Toscano, Sardo a Siciliano se může pyšnit chráněným označením původu (D. O. P.). Vyrábí se z  ovčího mléka (pecora = ovce), jeho výrobní postup je popsán v  textech starých okolo dvou tisíc let. Z  oblastí okolo Říma se jeho výroba postupně rozšířila například na Sicílii či Sardinii. Použití a vzhled sýra se odvíjejí od jeho stáří. Více než třicetikilové bochníky zrají 5 měsíců až několik let, a jak sýr zraje, přechází jeho barva z  bílé až po slámově žlutou, kůra může být až tmavě hnědá, stále však hladká a pevná. Pecorino Romano se v  Itálii podává buď jako dezert například s  hruškami a vlašskými ořechy, nebo jako hlavní součást omáček na těstoviny – podobně jako se v jiných oblastech Itálie používá Parmigiano Reggiano. U nás jsou bezkonkurenčně nejznámější Spaghetti Carbonara – dle originálního receptu se používá vždy Pecorino Romano. ‡ NOMINAZ I DE PROTETTA NE E D’ORIGI ON ‡ ‡ Pecorino Romano Pecorino Romano • extra tvrdý ovčí sýr • bal.: 200 g • cena za 200 g • extra tvrdý ovčí sýr • min. 8 měsíců • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg 79,90 91, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH ‡ NOMINAZ I DE PROTETTA NE E D’ORIGI ON 89* 299,00 343, 85* DOKONALÝ PÁR Pecorino Romano & Castello Banfi San Angelo Pinot Grigio Tvrdý ovčí sýr Pecorino Romano má krémovou slanou chuť, jejíž míra ostrosti a  pikantnosti závisí na  stáří sýra – čím zralejší, tím výraznější. Výborně se kombinuje například s vínem Castelo Banfi San Angelo Pinot Grigio. ( »» str. 18 ). Čisté víno citronové barvy se zlatavými odlesky voní po exotickém ovoci a má svěží, výrazně ovocnou chuť s  jasnou linií bílých broskví, ananasu a  žlutého melounu. Díky příjemné kyselině je har monické a vybízí k dalšímu napití. 22 cE1616_22-32.indd 22 I TA L S K Á V Í N A A S Ý R Y 29.6.16 17:58