Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Italská vína a sýry

Platnost od 13.7 .2016 do 9.8 .2016


Italská vína a sýry - strana 24
















































     

Italská vína a sýry - strana 24

Sý r y – Lazio LAZIO R egion, který se též nazývá Etruria (podle Etrusků), láká návštěv níky na krásnou přírodu, vinice a  olivové háje. Na rozlehlých pláních se pasou stáda ovcí, z  jejichž mléka se posléze vyrábí tvrdý slaný sýr, typický pro danou oblast. Lazio se zároveň řadí mezi známé producenty ricotty a mozzarelly. LAZIO MOZZARELLA Mozzarella je považována za  nejtypičtější italský sýr. V  našich zeměpisných šířkách převažuje mozzarella vyráběná z  kravského mléka, v  Itálii se podstatně častěji setkáte s  mozzarellou z  mléka buvolího, ovšem ani sami Italové nejsou zajedno v  tom, která je ta pravá. Jak už to u velkých vynálezů často bývá, i první mozzarella vznikla vlastně omylem – pravděpodobně se to stalo tak, že hrouda zistenci. Jakmile má těsto požadovanou strukturu – v této fázi se nazývá „mozzatura“, lze z něho začít odřezávat (mozzare = odříznout) finální tvary, nejčastěji bochánky (bocconcino), třešinky (ciliegine) či válečky. Aby mozzarella získala lesklý, měkký a přesto pevný povrch, ponoří se do studené vody. Uchovává se ve slaném nálevu, nejčastěji balená do  plastových sáčků či vaniček. Ricotta Mozzarella Mozzarella třešinky • bal.: 250 g • cena za 250 g • bal.: 100 g, 125 g • cena za 125 g • bal.: 250 g • cena za 250 g 22,90 26, 22,90 26, 49,90 57, Mozzarella Lacto Zero Burrata 34* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH čerstvého sýra spadla do  horké vody a když se ji podařilo vytáhnout, byla hmota těsta pružná, měkká a vláknitá. I když se tento příběh odehrál před stovkami let, podstata výroby mozzarelly zůstává dodnes stejná. Do pasterovaného mléka se přidá přírodní syřidlo, jehož působením se mléko vysráží. Vzniklá sýřenina se tzv. paří, tedy míchá ve vroucí vodě tak dlouho, dokud nezíská požadovanou kon- 34* 39* • bal.: 250 g • cena za 250 g • mozzarella se sníženým obsahem laktózy • bal.: 125 g • cena za 125 g • mozzarellové těsto naplněné smetanou • bal.: 120 g, 200 g • cena za 120 g 52,90 60, 29,90 34, 43,90 50, Zarina Mozzarella 84* 24 cE1616_22-32.indd 24 39* 49* I TA L S K Á V Í N A A S Ý R Y 29.6.16 15:31