Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Italská vína a sýry

Platnost od 13.7 .2016 do 9.8 .2016


Italská vína a sýry - strana 3
















































     

Italská vína a sýry - strana 3

Obyvatelé Apeninského poloostrova obohatili kulinářský svět o mnoho specialit – mezi nejvýznamnější z nich patří sýry. V současné době se v Itálii produkuje více než 400 druhů, což ji řadí mezi nejvýznamnější sýrařské velmoci. V ýroba sýrů má v Itálii tisíciletou tradici a  řada zdejších regionálních produktů si vydobyla slávu daleko za  hranicemi země. Každý z  italských regionů se může pyšnit rozmanitými produkty, na jejichž výslednou chuť mají vliv různé přírodní podmínky, doba, místo a  způsob zrání a  samozřejmě použité mléko. Na severu Itálie, zejména v oblasti v blízkosti řeky Pád, převažuje chov hovězího dobytka, a  zdejší produkci tak dominují sýry zz kravského kravského mléka nejznáměj mléka. Mezi nejznámější patří bezesporu Parmigiano Reggiano neboli pravý parmazán pa án vvyráběný yráb yr ábě ě nýý v  kkraji rajiji E mililiia R omagna. Ji ným ý Emilia Romagna. Jiným sla ssl avnýým předst tav avit itel elem e jje e Gorg gonzola l , je jež po poch cházzí slavným představitelem Gorgonzola, pochází MARCHE >> str. 26 ■ Lacrima di Morro d’Alba ■ Passerina, Trebbiano, Pecorino Chlo Chloubou Toskánska je aromatický ovčí sýr Pecorino, který se dostává na  trh v  různých stupních zralosti na a  nabízí široké možnosti kulinářského použití. Ovčí mlék hraje významnou roli také v  mlékárenské promléko dukc na Sicílii a Sardinii. dukci Sýry mají v Itálii široký odbyt i využití – uplatňují se jako souč součást zeleninových salátů, slouží jako výplně pečených pokrmů, používají se k přípravě vydatných omáček n a  v  nastrouhané podobě slouží pro finální dochucení těsto t těstovin. Kombinace tepelně neupravených sýrů s čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy a sklenkou vína je v Itál v  á i považována za ideální tečku každého menu. v Itálii SÝRY S PŘÍVLAS PŘÍVLASTKEM STKEM E D'ORIG I PROTETT NOMINAZI DE ON NE UMBRIA >> str. 23 ■ Sangiovese, Sagrantino ■ Procanico (Trebbiano), Grechetto, Pecorino • me již V  jižněji položených částech Itálie se uplatňují ve  větší míře i  další druhy mléka. Proslulou lahůdj Mozzarella di Bufala Campana, jež se vyrábí kou je v Kam v Kampánii výhradně z mléka černých buvolic chovaných na zdejších pastvinách. Italské sýry prvotřídní kval kvality lity neso nesou ve svém názvu označení, jež garantuje původ produktu a také dodržení stanovené ého pos stanoveného postupu při jeho výrobě. Přívlastek D. O. C. (Denominazione d’origine controllata) byl v Itálii v za zaveden již v roce 1951, a to za účelem ochrany hodnotných přeed napodobeninami napo výrobků před horší kvality. V současné době je stále častěji nahrazován ochran ochrannou známkou D. O. P. (Denominazione d´origine protetta), již propůjčuje EEvropsk Evropská unie. Jejich význam je totožný a zkratka D. O. C. je stále oznnačením platným označením. • rugia ugia iaa z pro z provincií ležících částečně v Lombardii a Piemontu. Lomb Lombardie je domovem i dalších sýrů zvučných jmen t například tvrdý sýr parmazánového typu Grana – je to Pada Padano, měkký aromatický sýr Taleggio či výrazný tvrsý Provolone Valpadana. dý sýr A ona Ancona Italské sýry PRAVÁ CHUŤ ITÁLIE PUGLIA >> str. 27 ■ Negroamaro, Primitivo B i Bari p Naples CAMPANIA >> str. 25 ■ Aglianico ■ Falanghina ■ Mozzarella di Bufala Campana ■ modré odrůdy révy vinné ■ bílé odrůdy révy vinné ■ sýry Palermo PPale 3 cE1616_01-11.indd 3 29.06.16 18:43