Aktuálníletáky.cz   

Tesco leták - aktuální leták na tento týden + příští týden : Magazín Letní osvěžení

Platnost od 13.6 .2016 do 4.9 .2016


Magazín Letní osvěžení - strana 36
















































     

Magazín Letní osvěžení - strana 36

ZDRAVÍ & KRÁSA Laktóza a lepek Přátelé, nebo nepřátelé? CO NÁM LEPEK PROVEDL, ŽE HO V POSLEDNÍ DOBĚ TAK RÁDI VYŘAZUJEME Z JÍDELNÍČKU? MĚLI BYCHOM SE BÁT LAKTÓZY? PRODUKTY BEZ LEPKU A LAKTÓZY MOHOU BÝT LÉKEM I ZPESTŘENÍM STRAVY. MUSÍME ALE PŘESNĚ VĚDĚT, CO NÁŠ ORGANISMUS POTŘEBUJE. Několik faktů o laktóze Co je laktóza? Je to jednoduše cukr nacházející se v mléku a ve výrobcích z něj. Intolerance laktózy je zřídkakdy vrozená – nejčastěji se objevuje v dětství, během dospívání nebo v rané dospělosti. Může být i získaná jako důsledek chorob trávicího traktu a mít přechodný charakter. Pokud náš organismus netoleruje laktózu, dá nám to najevo trávicími potížemi asi 30 minut po konzumaci produktu, který ji obsahuje. V takovém případě použijme raději jeho náhražku a… špetku zdravého rozumu. Sýry? Samozřejmě! Nejlépe ty tvrdé, ovčí a kozí – obsahují méně laktózy než měkké a krémové sýry. Jogurty? Nemusíte se jich vzdávat – vybírejte si však ty s přírodními živými kulturami. V obchodech se dají koupit i jogurty bez laktózy. A co mléko? Jeho úplné vyřazení ze stravy by mělo následovat až po důkladné lékařské prohlídce. Bezlaktózová dieta zavedená pouze v důsledku vlastního podezření může mimo jiné způsobit právě intoleranci tohoto mléčného cukru. HRST BEZLEPKOVÝCH TIPŮ • Amarant rozmíchaný ve vodě nebo v rostlinném či kravském mléku s ovocem, ořechy a semínky. • K obědu si připravte pohanku, rýži, brambory nebo kaši z quinoy. • Zpestřete si stravu luštěninami, čerstvými ořechy a ovocem. • Minimálně dvakrát týdně jezte ryby a několikrát týdně konzumujte kuřecí maso a vejce. Červené maso doporučujeme jednou za týden. Problémy s lepkem Co to vlastně je? Lepek je směs rostlinných bílkovin. Nachází se například v zrnech pšenice, žita, ječmene, kamutu či bulguru. Současnou módu bezlepkových produktů bychom neměli přejímat bezmyšlenkovitě. Intolerance lepku (celiakie) je potvrzena jen u 1 % populace, proto bychom bezlepkovou dietu neměli držet z rozmaru. Pokud náš organismus nemá s trávením lepku problém, můžeme si bezlepkové produkty občas vyzkoušet, ale neměly by být základem naší stravy. ••• 36 • Tesco magazÍn