Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 11
















































     

Makro Epikure - strana 11

K nejoblíbenějším jedlým houbám patří pravé hřiby, jejichž jemnou charakteristickou chuť a  vůni zesílí mražení či sušení. Při krájení netmavnou a tepelnou úpravou neztrácejí tvar. Nedají se pěstovat uměle a  nacházejí se především v jehličnatých nebo smíšených lesích na severní polokouli, zejména ve východní Evropě a Rusku. V obchodech je nejčastěji v  nabídce zavalitý hřib smrkový, podobné vlastnosti mají i  jeho blízcí příbuzní – hřib dubový či borový. Skvěle chutnají pečené, smažené či dušené i  jako součást ragú, polévek, těstovin nebo rizota, dokonale ladí se zvěřinou. S  oblibou se nakládají do sladkokyselého nálevu spolu s kořením a kořenovou zeleninou. K  méně kvalitním, ale velmi populárním hřibovitým houbám patří hřib hnědý, neboli suchohřib, jehož podhoubí i  dužina po dotyku a  rozkrojení modrají. Lze ho najít od července do října především v  borových a  smrkových lesích. Využití má stejné jako pravé hřiby. VOŇAVÉ LIŠKY Lišky obecné začínají v lesích růst v červnu (nedají se pěstovat uměle) a  obohatí pokrmy oříškově aromatickou chutí. Hodí se jako předkrm, příloha i samostatné jídlo, vždy je však zapotřebí je dobře tepel- ně upravit, protože jinak jsou obtížněji stravitelné. Teplem se také naplno rozvine jejich aroma. Nejčastější úpravou je smažení na oleji nebo na másle při vyšších teplotách a bez pokličky – při nízkých teplotách by mohly ztuhnout a  získat gumovou konzistenci. Lišky se skvěle hodí k  masům, rybám, vaječným pokrmům, do ragú, salátů a těstovin. S kořením vždy zacházejte opatrně, aby chuť hub nepřebilo. Pro delší uchování se dají lišky naložit do oleje, nebo rychle svařit a zamrazit. Nejdéle vydrží sušené. KULTIVOVANÉ HOUBY NABÍZÍ MAKRO V JEDNODRUHOVÝCH BALENÍCH I VE SPECIÁLNÍCH MIXECH SESTAVENÝCH DLE POTŘEB ZÁKAZNÍKŮ. DŘEVOKAZNÉ, ALE ZDRAVÉ by lišky), liš išky ky) byky by Najemno nasekané houby (hřiby, linky a hrubou sůl usušte na kovovém pečicím plechu v troubě a poté rozmixujte nebo podrťte v  hmoždíři. Získáte tak vynikající trvanlivé koření do omáček či polévek. Nejznámější představitelkou jedlých dřevokazných hub je hlíva ústřičná. Sbírá se od konce léta až do zimy v lesích mírného pásma i těch subtropických, kde roste na kmenech listnatých stromů, ale mnohem častěji se pěstuje uměle. Název získala podle tvaru i  barvy klobouků připomínajících ústřice. Má všestranné použití včetně nakládání do octa, dá se sušit, udit nebo nechat zkvasit jako zelí. Je jí připisován vliv na snižování cholesterolu, zvyšování imunity a další zdravotní benefity. Eryngie (hlíva máčková neboli královská) se pozná podle plošších polokulovitých klobouků, které jsou u  mladších fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1619_01-24.indb 11 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 11 09.08.16 11:47