Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 12
















































     

Makro Epikure - strana 12

Ovoce & zelenina ZNÁTE JE? SHII-TAKE Všestranná shii-take (houževnatec jedlý) se zhruba 15 cm širokým hnědočerveným kloboukem pochází z  Číny, Koreje a  Japonska. Pěstuje se také v Nizozemí a Rusku, kde se zvláštní oblibě těší nakládaná varianta. Světlá dužina shii-take je tuhá a  šťavnatá a  pikantní chutí připomíná volně rostoucí houby. Mladé plodnice mají bílé lupeny, které později zežloutnou a nakonec získají nahnědlou barvu. Shii-take jsou k  dispozici čerstvé i sušené. ENOKI Enoki (penízovka sametonohá) patří po shii-take k  nejčastěji pěstovaným houbám na japonských farmách, kultivuje se i  v  Evropě. Díky růstu ve tmě si udržuje bílé zbarvení, dlouhou nohu a malou hlavičku. Volně rostoucí enoki jsou nahnědlé a  mají podstatně kratší nohy. Uměle pěstované houby křupou, mají jemnou chuť a lehce ovocnou vůni. Zasyrova se používají jako ozdoba či příloha, hodí se také do salátů. plodnic plstnaté. V  české přírodě se vyskytuje vzácně na kořenech bolševníku a  máčky polní. Pěstuje se uměle, často i  v  domácích podmínkách. Má podobné využití i vliv na zdraví jako hlíva ústřičná. Další zástupkyní dřevokazných hub je polnička topolová. Její domovinou je Středomoří a v kuchyni ji využívali už staří Římané. Nejen díky hřibovité vůni je vhodná pro konzervování. HOUBY Z ASIE Asijské houby tvoří pevnou součást tradiční čínské medicíny i  kuchyně již dlouhá tisíciletí. Některé odrůdy, dobře známé a populární v Číně, Japonsku, Koreji nebo v Thajsku, si díky obsahu zdraví prospěšných látek našly cestu do světových kuchyní. Pěstují se i  jinde ve světě a  jsou díky tomu k dispozici po celý rok čerstvé. Najdou uplatnění především v  asijských zeleninových polévkách, rýžích a  nudlových pokrmech. Často bývají využívány jako příloha k  masu, rybám a  mořským plodům. Hodí se také jako náplň do masa, palačinek a těstovinových specialit. Výborně se doplňují s vejci, lze z nich rovněž připravit ragú nebo rizoto. SHIMEJI Shimeji (líhovec moučný) vyniká příjemně pikantní ořechovou chutí a  prodává se v hnědé a bílé verzi – bílá odrůda se pěstuje ve tmě. Může být připravena vcelku, je však nutné ji povařit, neboť zasyrova chutná hořce. š ý Mnoho kuchařů dává přednostt sušeným houbám před čerstvými, protože vynikají zvláště intenzivní chutí – 25 g sušených hub nahradí 250 g čerstvých. 12 cE1619_01-24.indb 12 WWW.EPIKURE.CZ 09.08.16 11:47