Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 15
















































     

Makro Epikure - strana 15

G uláš z  masa a  cibule si připravovali maďarští pastevci už v  9. století. Jeho název je odvozen z  maďarského slova „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Pokud si dáte guláš (gulyás) přímo v  Maďarsku, objeví se před vámi pokrm, který připomíná spíše gulášovou polévku – nezahušťuje se však moukou jako její česká varianta. Gulyás se podává jako hlavní jídlo s bílým chlebem nebo malými nočky s názvem „csipetke“. Základ nebývá příliš pikantní – ostřejší tóny si podle chuti doplní každý konzument sám na talíři za použití mleté papriky nebo paprikové pasty. Do nám známé podoby upravili guláš během  19. století kuchaři z  okolních zemí a  postupem doby se stal tento dušený pokrm populární po celém světě. SYTÝ PŘÍBUZNÝ Mezinárodní verzi guláše je nejbližší jiný slavný maďarský pokrm, a to perkelt (pörkölt). Hlavní roli v  něm hraje osmažené a  následně dušené maso na cibulovém základu. Má silnou cibulovo-tukovou šťávu a  dochucuje se paprikou, obvykle se do něj přidává také zelenina – nejčastěji papriky nebo rajčata. Během přípravy se příliš nepodlévá – velké množství použité cibule se postará o  dostatek tekutiny, v  níž se maso podusí doměkka. Perkelt se připravuje ze všech druhů mas – klasikou je hovězí, vepřové nebo jehněčí. Podává se s  bramborovými noky nebo tarhoňou, což je druh těstovinové rýže. maso během úpravy nevysušilo. Klasická rada při přípravě guláše zní: kolik masa, tolik cibule (nejde však o  hmotnost, ale o objem). Základem úspěchu je důkladné osmahnutí masa a cibule na oleji či sádle – odvíjí se od něj výsledná chuť i barva. Nebojte se nechat ingredience opravdu zhnědnout (ne připálit!). Guláš bude díky tomu tmavý a chuťově výrazný. LADĚNÍ CHUTÍ K dobře opečenému masu a cibuli se přidává mletá paprika. V tuto chvíli je třeba stáhnout plamen nebo nejlépe odstavit hrnec ze sporáku – paprika se nesmí připálit, okamžitě by zhořkla. Jakmile uvolní své aroma, podlijte směs trochou vody nebo vývaru a nechte pozvolna dusit, dokud maso nezměkne. Hotový guláš se na závěr dochutí česnekem a  majoránkou, někteří kuchaři přidávají také rajčatový protlak. Guláš by se měl obejít bez zahuštění, ale pokud je příliš řídký, lze použít rozdrobenou chlebovou střídku nebo tmavší jíšku. Vyplatí se nechat guláš před podáváním odležet, aby se chutě rozvinuly a propojily. JAK NA TO? Na guláš i  perkelt se skvěle hodí hovězí kližka, která obsahuje větší podíl kolagenu, díky němuž je maso krásně měkké a šťavnaté. Vybrat si můžete také hovězí plec, měla by být ale prorostlejší, aby se V TLAKOVÉM HRNCI I V TROUBĚ Nejlepší výbavou pro přípravu guláše je silnostěnný hrnec s  pokličkou a dostatek času – obvyklá doba přípravy se pohybuje okolo dvou hodin. Připravit jej můžete také v pekáči s víkem, který vložíte zhruba na 1,5 hodiny do trouby předehřáté na 160–180 °C. V časové tísni lze sáhnout i po tlakovém hrnci, jehož použití zkrátí dobu přípravy na polovinu. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1619_01-24.indb 15 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 15 09.08.16 11:47