Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 20
















































     

Makro Epikure - strana 20

Víno & destiláty OVOCNÁ ALCHYMIE Výroba destilátů z ovoce má dlouhou tradici u nás i ve světě. Sluší jim role aperitivu i digestivu a uplatňují se také jako moderní ingredience do míchaných nápojů. P roces destilace, který byl známý již ve starověkém Egyptě, se na naše území rozšířil na počátku 14. století. Výroba destilátů se výrazněji rozmohla za vlády Karla IV. díky aktivnímu pěstování vinné révy, která byla základem prvních destilátů. Postupně se k nim přidaly také pálenky z obilí, švestek, jablek či hrušek. Počet palíren se průběžně zvyšoval, a to především v oblasti jihovýchodní Moravy, která disponovala rozsáhlými sady slivoní. V 19. století již lze mluvit o lihovarnictví jakožto průmyslovém oboru, paralelně se vyvíjely také domácí palírny. 20 cE1619_01-24.indb 20 JAK SE VYRÁBĚJÍ? Základem dobré ovocné pálenky je kvalitní nepoškozené ovoce. Po odstranění stopek a  zbytků listů se zpracuje na „kaši“, která je základem pro následnou fermentaci. Rozemleté ovoce se nechává přirozeně kvasit, poté nastává proces destilace, při němž dochází k oddělování kapalin na základě rozdílné těkavosti. Alkohol má oproti vodě nižší bod varu – díky tomu se během zahřívání uvolňuje jako první, načež se zkondenzuje a  oddělí. Proces destilace se buď opakuje, nebo je ukončen WWW.EPIKURE.CZ 09.08.16 11:48