Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 21
















































     

Makro Epikure - strana 21

V  chladnějších dnech sse e d de destiláessttiilláá ty uplatňují v  roli ingredience do horkých nápojů – přidat je můžete například do ovocného či černého čaje nebo prohřátého ovocného džusu. Jako doplněk se používá čerstvé i  sušené ovoce, dobrou službu udělá také  špetka aromatického koření, jako je skořice, hřebíček nebo zázvor. SPECIALITY ZE SVĚTA S osobitými ovocnými destiláty se lze setkat v zemích celého světa a řada z nich si získala renomé i za hranicemi. Jedním z  nich je jablečný calvados, který se vyrábí v  Dolní Normandii a  nese známku chráněného zeměpisného označení. V  Itálii vévodí ovocným destilátům vinná pálenka grappa a velmi populární je také rakije, tradiční nápoj z  Balkánského poloostrova, který vzniká z  různých druhů ovoce a v Řecku a Turecku se navíc dochucuje anýzem. Vedle rozšířených druhů ovoce se destiláty připravují i z kdoulí, malin, mirabelek, trnek nebo jeřabin – palírny plodů jeřábu obecného jsou rozšířené například v Tyrolsku a Štýrsku. U nás prvenství zaujímá slivovice, k  oblíbeným variantám patří také pálenky z  meruněk, jablek, hrušek či třešní. V MODERNÍM POJETÍ Ovocné pálenky se podávají nechlazené nebo mírně vychlazené jako aperitiv k povzbuzení chuti či na závěr menu jako digestiv. V současné době pronikají v roli moderní ingredience také do mixologie a v top barech se používají jako netypická báze pro originální míchané koktejly. ČTENÍ Z ETIKETY Vedle pravých ovocných destilátů, jež pocházejí výhradně ze zkvašeného ovoce, se objevují tzv. destiláty řezané, v  nichž je ovocný destilát smíchaný s lihem. Pravý destilát poznáte jednoduše podle názvu, který vždy končí příponou -ice (slivovice, meruňkovice, hruškovice). Setkat se můžeme také s  kategorií „ostatní lihoviny“. V tomto případě se jedná o  produkty vyrobené mísením destilátu, lihu, vody a dalších přidaných látek, jako jsou různá aromata a  barviva (příkladem je „Moravská švestka“). • bal.: 700 ml • bal.: 700 ml • cena za 700 ml • cena za 700 ml • další akční cena • další akční ceny také na: Frux také na: Slivovice Slivovice Zlatá zlatá 3 Y. O.** 45 %, 45 %, bal.: 700 ml Meruňkovice 42 %, bal.: 700 ml 00 289,19* 00 308,55* 239, SORTIMENT JE DOSTUPNÝ POUZE VE VELKOOBCHODNÍCH STŘEDISCÍCH BRNO, OSTRAVA, PRAHA-ČERNÝ MOST, PRŮHONICE A STODŮLKY. V OSTATNÍCH VELKOOBCHODNÍCH STŘEDISCÍCH POUZE NA OBJEDNÁVKU. R. Jelínek budík Moravská Jadernička 3 Y. O.** 42 % R. Jelínek budík Slivovice Zlatá Kosher 10 Y. O.** 50 % • bal.: 700 ml • cena za 700 ml • další akční ceny také na: Malinovice 42 %, Trnkovice 42 %, Mirabelkovice 42 % budík, bal.: 700 ml • bal.: 700 ml • cena za 700 ml • další akční ceny také na: R. Jelínek budík, Slivovice Kosher 50 %, bal.: 700 ml 790,00 955, 90* 279,00 337, 59* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1619_20-23.indd 21 255, tw i tte r. c o m / m a k ro cr archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Y. O. = Year old (angl.), stáří v letech při lahvování. Příprava koktejlů stojí na zkušenostech a dovednostech barmana – výrazná chuť a  osobitý charakter nápoje by měly vyniknout, nikoliv být potlačeny ostatními složkami. Ovocné destiláty se nejčastěji kombinují se sirupy, ovocnými šťávami, setkat se lze i  se smetanou. Osvěžující variantu představuje kombinace pálenky s  kyselou šťávou z  limetek a  citronů a ovocným sirupem či džusem. R. Jelínek budík Slivovice 3 Y. O.** 45 %, Williams Hruškovice 42 %, Bohemia Honey 35 % archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH a  vzniklý tzv. surový destilát se upravuje na pitnou lihovinu. Ta se ukládá ke zrání do smaltových, nerezových nádob nebo do dřevěných (nejčastěji dubových) sudů, z nichž přejímá chuťové tóny i barvu. Další varianta výroby se uplatňuje u  pálenek z  drobného ovoce, které se nejdříve maceruje v lihu a až poté destiluje. Jedná se o tzv. průtahové ovocné destiláty nazývané souhrnným označením geist. Frux Slivovice, Hruškovice, Meruňkovice, Třešňovice 45 % 21 10.08.16 11:37