Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Makro Epikure

Platnost od 24.8 .2016 do 20.9 .2016


Makro Epikure - strana 9
















































     

Makro Epikure - strana 9

D omovem ploskozubce modropruhého (Scarus ghobban) jsou tropické vody od Rudého moře přes Indický oceán po středoamerické pobřeží Tichého oceánu. Vyznačuje se výrazným zbarvením – na žlutém podkladu převládají modré a tyrkysové odstíny. Podle pestrého povrchu těla a  tvaru hlavy s  tvrdým útvarem, který připomíná zobák, dostala ryba jméno – v angličtině i  dalších jazycích se nazývá „papouščí ryba“. Specifický tvar úst ploskozubcům slouží k  odlupování řas na kamenech a korálech, řada druhů dokonce odlamuje i  části korálů, které drtí požerákovými zuby. Ploskozubec se dožívá až 13 let a  může dosáhnout délky kolem 1 m při maximální hmotnosti 20 kg. Na trhu jsou však nejčastěji k dispozici ryby měřící kolem 60 cm a vážící 0,5–5 kg. PLOSKOZUBEC V PIKANTNÍ ŽELATINĚ (6 PORCÍ) 1200 g filetů z ploskozubce sůl, pepř 1 citron NA PIKANTNÍ ŽELATINU 300 ml rybího vývaru 1 chilli paprička špetka šafránu 2 cl vermutu pepř želatina v prášku mořská sůl sušená chilli vlákna KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ Bílé libové maso ploskozubce vzdáleně připomíná kuřecí, před přípravou je však vždy třeba rybu stáhnout z  kůže, která má příliš výraznou až ostrou chuť. Filety z  velkých exemplářů se nejčastěji pečou, střední se dusí nebo se využívají do polévek. Menší ryby se obvykle vaří v páře. Při přípravě ploskozubce si vystačíte s  mořskou solí, pepřem a  citronovou šťávou, sluší mu však i výraznější chutě. Velmi populární je například v kuchyni jihovýchodní Asie, v níž mu dělá společnost zázvor, citronová tráva nebo sójová omáčka. Na Kanárských ostrovech je oblíbený grilovaný ploskozubec se studenou omáčkou mojo verde připravenou z octa, oleje, česneku, koření a čerstvých bylinek. Filety nakrájíme na 6 porcí a ochutíme je solí a  pepřem. V  parním hrnci je vaříme v  páře při 85 °C zhruba 12 minut, poté povrch postrouháme trochou citronové kůry. Rybí vývar zahřejeme s  chilli papričkou a  přidáme šafrán. Necháme 30 minut stát a přecedíme. Přilijeme vermut, ochutíme trochou pepře a přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme práškovou želatinu – množství vzhledem k tekutině určíte podle návodu na obalu konkrétního výrobku. Směs dobře promícháme, rychle ji přelijeme na mírně vyhřátý plech a necháme vychladnout. Želatinový plát poté rozkrájíme na 6 stejně velkých dílů a zabalíme do nich horké kusy rybího masa. Před podáváním každou porci posypeme mořskou solí a vlákny sušeného chilli. VÍTE, ŽE… Exotický ploskozubec modropruhý filet • lat.: Scarus ghobban • vel.: 300+ g/ks • původ: Maledivy, Srí Lanka, lov • cena za 1 kg PODÁVÁME M S CHŘESTE U O V O N A ŠAFRÁ . U O PĚN archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH … ploskozubci v  7. roce života mění pohlaví? Během proměny procházejí i  fází, kdy zcela postrádají pohlavní znaky. Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Ryby, Plody moře 489,00 562, 35* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1619_08-09.indd 9 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 9 10.08.16 11:22