Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Gastronomie

Platnost od 24.8 .2016 do 6.9 .2016


Gastronomie - strana 8
















































     

Gastronomie - strana 8

Ryby a plody moře chlazené UMĚNÍ FILETACE RYB Je všeobecně zažito, že filetování celých ryb je složitý proces, který nezvládne každý. Opak je však pravdou. Mnoho kuchařů (jak profesionálních, tak amatérských) toto již hravě zvládne (viz např. Mistrovství ČR/SR ve filetování lososů). Navíc můžete využít každou část ryby (např. kosti na polévku atd.). Všímejte si i opracování filetu (např. očištění o tuk), které je důležité ke stanovení správné konečné ceny. Získanou výtěžnost při filetaci ryb ovlivňuje především: pohlaví ryby sezonnost (v hlavní sezoně mají ryby na sobě často více masa) skladba kostry/kostí (je mnoho ryb, které mají stejnou skladbu kostry) velikost ryby a poměr velikosti hlavy k tělu (větší ryby mají lepší výtěžnost) zručnost toho, kdo ryby filetuje Příklady průměrné výtěžnosti: Pstruh duhový lososovitý filet Druh ryby filet s kostí a kůží Treska obecná s hlavou 50 % Halibut bez hlavy cca 30 kg 68 % Losos obecný 4–5 kg 70 % Vlk mořský 45 % Pstruh duhový 63 % Jazyk mořský 30 % lat.: Oncorhynchus mykiss vel.: 150–400 g/ks původ: Česká republika, Itálie, chov cena za 1 kg – IDEÁLNÍ ALTERNATIVA K LOSOSOVI NEJEN SVOU NÍZKOU CENOU A KVALITOU – NAVÍC MÁ MÉNĚ TUKU 269,00 B v b c 309,35* Výtěžnost – procentuální vyjádření množství finálního produktu (filetu, loinu, porce atd.) Přijďte k nám do oddělení ryb v každém velkoobchodním středisku a nechte si poradit, jak na to. Uvidíte, že je to jednoduché. VYZKOUŠEJTE JINÝ DRUH PSTRUHA A JEHO KRÁSNÉ BÍLÉ MASO! – CHAPADLA JSOU PŘIPRAVENA PŘÍMO K TEPELNÉ ÚPRAVĚ – NENÍ POTŘEBA DÁLE ČISTIT – IDEÁLNÍ K ÚPRAVĚ NA GRILU Pstruh obecný potoční kuchaný lat.: Salmo trutta fario vel.: 200–450 g/ks původ: Rakousko, chov cena za 1 kg M Kalmár peruánský chapadla 00 229, 263,35* lat.: Dosidicus gigas vel.: 100–800 g/ks původ: Peru, lov cena za 1 kg Treska tmavá filet bez kůže ze severu 00 169, 194,35* lat.: Pollachius virens vel.: 200–400 g/ks původ: Dánsko, lov cena za 1 kg 189,00 217,35* TATO VELIKOST KREVET JE IDEÁLNÍ JAK NA GRIL, TAK I DO SALÁTŮ – VELMI DELIKÁTNÍ CHUŤ – OSOLENÉ A OPEPŘENÉ KRÁTCE OPÉKEJTE Z KAŽDÉ STRANY NA PÁNVI S MÁSLEM Hřebenatka labradorská Krevety vařené celé lat.: Placopecten megallanicus vel.: 20–40 ks/kg původ: USA, lov cena za 500 g lat.: Litopenaeus vannamei vel.: 30–40 ks/kg původ: Ekvádor, chov cena za 500 g 8 – ZNÁMÁ CHUTNÁ RYBA ZA SUPER CENU – STAČÍ PODUSIT, OPÉCT NA PÁNVI NEBO SMAŽIT V TROJOBALU 599,00 688,85* Halibut grónský filet 179,00 205,85* lat.: Reinhardtius hippoglossoides vel.: 300–600 g/ks původ: Dánsko, lov cena za 1 kg 369,00 424,35* www.makro.cz cF1619_01-16_cc.indd 8 9 10.08.16 13:48