Aktuálníletáky.cz   

Kaufland leták na tento týden + příští týden :

Platnost od 1.9 .2016 do 7.9 .2016


 - strana 33
















































     

- strana 33

VÍM, CO JÍM Co připravit k svačině malým i velkým? Máme pro Vás recept i užitečné rady! Proč vůbec svačinu připravovat? • Dodáváme živiny, vitamíny a minerální látky • Pravidelná strava svědčí nejen dětem, ale i dospělým • Dodáváme energii • Ušetříme • Máme přehled, co naše rodina jí – nezapomínejte, že v dětství si vytváříme stravovací návyky Kdy svačit? 1 svačinka dopoledne – mezi snídaní a obědem 2 svačinka odpoledne – mezi obědem a večeří. Suroviny vhodné k přípravě svačin Kde hledat bílkoviny? Jogurt, mléko, kefír, vejce, tvaroh, luštěniny, sýr, šunka, libové maso Kde hledat tuky? Margarín, máslo, rostlinný olej, ořechy, semena Kde hledat sacharidy? Celozrnné pečivo, müsli a cereálie, ovoce, zelenina Rozhodně nelitujte času a svačiny připravujte. Zejména děti si při samostatném zajištění svačiny ve školních bufetech nebo automatech pořídí spíše nějakou sladkou tyčinku nebo bagetu se smaženými kousky kuřete nebo tučným salámem. Taková svačinka jejich zažívání neprospěje. MRKVOVÁ POMAZÁNKA S VEJCEM INGREDIENCE 1 PORCE 100 g mrkve (190 kJ) Energie 1210 kJ 10 g cibule (20 kJ) Bílkoviny 11 g 7 g strouhaného křenu (30 kJ) Tuky 5 g 40 g bílého jogurtu do 3 % tuku (110 kJ) Sacharidy 49 g citronová šťáva (20 kJ) Mrkev nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou, smícháme s jemně krájenou cibulí a strouhaným křenem. Zeleninu smícháme s jogurtem, hotovou pomazánku namažeme na rohlík a ozdobíme plátky vařeného vejce. Cholesterol 102 mg 1/2 vejce (170 kJ) Vláknina 4 g www.kaufland.cz/ vimcojim ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ STYL Průzkum: DeNNě obědvá jen 61 procent českých zaměstnanců P ravidelně každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred. Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo. Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Situace v pravidelnosti stravování se v Česku ale za posledních sedm let zlepšila, v roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent zaměstnanců. Například ve Francii se každý den v poledne stravuje 82 procent lidí. Vůbec neobědvá pět procent Čechů. V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc, napří- JIDLO klad ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, pětina jí doma a 42 procent ve firmě v odpočinkové místnosti. Na Slovensku jí v jídelně či restauraci 39 procent pracovníků. Přímo u pracovního stolu či v dílně se stravuje už jen desetina Čechů. Od roku 2009 se podíl Čechů obědvajících v odpočinkové místnosti v práci zdvojnásobil, jí v ní pětina pracovníků. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily. Průzkum také ukázal, že při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit. Specialitou Česka jsou polední menu, v žádné jiné zemi se lidé při výběru jídla podle polední nabídky neřídí. Obecně v Evropě lidé od zaměstnavatele stále častěji chtějí, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil. ČTK Ilustrační foto: ČTK/WAVEBREAK/ Wavebreak Media LTD