Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Gastronomie distribuce

Platnost od 6.9 .2016 do 3.10 .2016


Gastronomie distribuce - strana 40
















































     

Gastronomie distribuce - strana 40

Ze světa gastronomie Mistři otevírání ústřic irském pobřeží. Brzy se však rozrostl a v 80. letech se přesunul do centra nedalekého města Galway. Soutěž má velmi přísná pravidla. Otevírá se 30 ústřic a porota hodnotí soutěžící podle času i podle prezentace mořských plodů. Z každé země se smí účastnit pouze jeden reprezentant. Pro sou­ těž se speciálně vybírají nejlepší ústřice (Ostrea Edulis) o průměru minimálně 76 mm. Krabice s mořskými plody se přidělují losem. Pravidla přísně upravují i výšku stolu, oblečení a vybavení včetně povinných ochranných pomůcek. Jakmile soutěžící dokončí oteví­ rání, zazvoní na zvonek a už se nesmí tácu dotknout. Porota při hodnocení využívá bonusových i trestných bodů. Otevřená ústři­ ce musí být správně odříznutá a nepoškozená, nesmí obsahovat kousky škeble a účastník by se při otevírání neměl zranit. Workshopy Cesta k lahodnému obsahu ústřic je poměrně náročná, vyžaduje sílu a zručnost. Není tedy divu, že se po celém světě konají soutěže v jejich otevírání. Tou nejznámější a nejdéle trvající je irský Galway International Oyster and Seafood Festival. 6 62. ročník bude zahájen slavnost­ ním večerem v pátek 23. září a so­ botního mezinárodního klání se zúčastní také Tomáš Hladík z Hos­ půdky u Gurmána na Jihlavsku. Na 15. ročníku MAKRO Mistrovství České republiky v otevírání ústřic, které se konalo letos v dubnu, zví­ tězil již potřetí. Třicet ústřic typu Belon dokázal otevřít za 4 minu­ ty 30 sekund, čímž se nomino­ val na světový šampionát v Irsku. Tomáš Hladík V něm má Česko zajímavý primát, v roce 2012 se ho jako první žena v historii zúčastnila Eliška Mar­ ková. Držitelem titulu z roku 2015 je Estonec Anti Lipek. Po skončení soutěže vypukne maškarní bál a v neděli bude festival zakončen slavností Féile Bia Na Mara plnou kuchař­ ských show, pokrmů z ryb a mořských plodů, hudby a zábavy pro dospělé i děti. Tradice s přísnými pravidly Tento festival, konaný vždy během posledního zářijového víkendu na počest zahájení ústřicové sklizně (trvá od září do dubna), je po Dni svatého Patrika nejznámější irskou udá­ lostí, o níž se píše v renomovaných časopisech po celém svě­ tě. V roce 1954 ho založil Brian Collins, manažer hotelu Great Southern, a původně se konal v Clarenbridge na západním 40 se soutěží Czech Bar Awards 2015 Nápojoví a baroví profesionálové mají v diářích už dlouho zapsáno datum 18. a 19. října 2016, kdy se v pražské Novoměstské radnici uskuteční šestý ročník Prague Bar Show Přinese více než 20 hodin workshopů a seminářů vedených světovými i domácími experty, přehlídku tuzemských a za­ hraničních produktů, novinek a trendů v oblasti nápojů, kte­ ré doprovodí řada ochutnávek. Součástí atraktivní akce bude devátý ročník prestižní soutě­ že Czech Bar Awards, která oceňuje nejlepší bary, kavárny a kluby České republiky. Letos odborná porota vybere vítě­ ze v osmi kategoriích. Soutěž každoročně vyhlašuje časopis Barlife, pořadatel Prague Bar Show, a podílí se na ní i Česká barmanská asociace. Barlife je odborný dvouměsíčník urče­ ný v první řadě českým a slovenským gastronomickým pro­ fesionálům, který britská analytická společnost IWSR ozna­ čila za nejlepší časopis o nápojích ve střední Evropě. Více o akci na www.praguebarshow.cz/program Zpravodaj oddělení kvality najdete na www.makro.cz v sekci KVALITA