Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 15
















































     

Epikure - sýry - strana 15

PPELLATI ‡A OTÉGÉE ‡ PR J edna z  nejslavnějších sýrařských oblastí začíná v  Aveyronu a táhne se na sever přes Francouzské středohoří. Je třetím nejvýše položeným francouzským regionem a na jeho vznik i současný ráz staveb z  tmavých hornin měla vliv dávná, velmi výrazná vulkanická činnost. Jejím pozůstatkem jsou jezera v  kráterech vyhaslých sopek a četné minerální prameny. Půda s vysokým obsahem hořčíku a draslíku svědčí mnoha vzácným botanickým druhům, např. hořcům. Složení půdy má vliv i na obsah minerálů v trávě a následně na chuť tučného kravského mléka, které místní obyvatelé zpracovávají přímo u pastvin. Zdejší tvrdé sýry, z nichž řada nese označení A. O. C., vynikají dlouhou trvanlivostí. Bleu d’Auvergne • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g 35,90 41, 29* Raclette plátky FOURME D’AMBERT • bal.: 400 g • cena za 400 g 142,90 164, 34* ON D’ORIGINE PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON OTÉGÉE ‡ PR Jeden z nejstarších francouzských sýrů podle pověsti připravovali galští druidové pro náboženské slavnosti na hoře Pierre-sur-Haute. V 18. století se používal jako platidlo za pronájem horských stavení, která během léta využívali pastevci pro bydlení i  výrobu sýra. Sýr z kravského mléka s modrou plísní uvnitř a  šedobílými skvrnkami na kůrce má výraznou máslovitou chuť, ale není na rozdíl od jiných modrých sýrů agresivní. Od  roku 1972 je chráněn označením původu A. O. C. D’ORIGINE Francie – Auvergne & Pyrénées AUVERGNE ON Fourme d’Ambert Saint Nectaire • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 2,2 kg • cena za 1 kg • poloměkký zrající sýr s omývanou kůrou • bal.: 600 g • cena za 600 g 274,90 316, 14* 188,90 217, 24* PYRÉNÉES D’ORIGINE PPELLATI ‡A ON OTÉGÉE ‡ PR P yreneje tvoří 435 km dlouhou hranici mezi Francií a Španělskem. Jsou až 140 km široké a jejich severní svahy jsou vlhčí a chladnější, než je španělská strana. Mají vlastní mikroklima se značnými výkyvy teplot. V  létě lze i  ve  výškách 3000  m n. m. naměřit 20  °C, v  noci rtuť teploměru často klesá pod nulu. Zima tu trvá od  listopadu až do  května. Na pastvinách zavlažovaných četnými srážkami proto vydrží jen nejodolnější plemena krav, koz a  ovcí. Právě tvrdé a  polotvrdé sýry z  ovčího mléka, které se většinou zpracovává přímo na salaších, získaly ve světě největší věhlas. Roquefort Vernières • polotvrdý sýr s vnitřní plísní • bal.: 2× 100 g • cena za 100 g 57,90 66, 58* PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Roquefort Vernières • polotvrdý sýr s vnitřní plísní • bal.: 600 g • cena za 600 g 299,90 344, 89* 15 cE1620_12-21.indd 15 8/24/16 4:34 PM