Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 17
















































     

Epikure - sýry - strana 17

BRILLAT SAVARIN Kraji ležícímu jihovýchodně od Paříže u hranic s Německem a se Švýcarskem se právem přezdívá ráj labužníků. Brillat Savarin je mimořádně lahodný krémový sýr s příjemnou intenzivně mléčnou vůní s nádechem citronu. Vyrábí se z  kravského mléka s  přídavkem smetany, zraje asi tři týdny a doporučuje se konzumovat co nejčerstvější, ideálně jako dezert. Velmi dobře se doplňuje se šumivými víny a šampaňským. J eho nejlepším vyslancem je věhlasné víno, na paty mu ovšem šlapou zdejší sýry vyráběné z  vysoce kvalitního mléka. Za  zmínku stojí také horské sýry z  rodinných farem a  malých družstev v  pohoří Jura na  východě regionu, např. Morbier či Comté (díky podobě se švýcarským Gruyère se někdy označuje Gruyère de Comté). Vyrábí se výhradně z  mléka montbéliardského skotu a k sýření slouží pouze syřidlo ze žaludků telat. • měkký sýr s papájou, s brusinkami • bal.: 200 g • cena za 200 g 152,90 175, 84* Le Brin • bal.: 150 g • cena za 150 g • bal.: 150 g • cena za 150 g 74,90 86, 59,90 68, 89* S tejně jako zdejší krajina je proměnlivé i  klima. Slunce tu svítí 1976 hodin ročně a  poměrně horkým létům naštěstí nechybí dostatek srážek (s  výjimkou jižní části). Za velmi chladné zimy jsou zodpovědné Savojské Alpy. Na jejich svazích porostlých trávou plnou bylin se pasou především stáda koz a krav. Z jejich mléka se vyrábějí lahodné a oceňované sýry, které se často uplatňují ve fondue nebo místní specialitě tartiflette (zapečené brambory se sýrem a kysanou smetanou). Z oblasti rovněž pochází světoznámá drůbež z Bresse. PPELLATI ‡A Le St. Mont des Alpes je tvrdý sýr z nepasterovaného kravského mléka. Patří mezi tzv. horské sýry, a jak jeho jméno napovídá, pochází z Alp, přesněji ze Savojska. Během sedmiměsíčního zrání sýr získá mírně nasládlou chuť připomínající ořechy a karamel a oranžovou kůru, typickou pro horské sýry. Skvěle se hodí k plným bílým nebo červeným vínům (Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah). Le St. Mont des Alpes • bal.: 200 g • cena za 200 g 107,90 124, 09* D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON LE ST. MONT DES ALPES Reblochon de Savoie • poloměkký zrající sýr s omývanou kůrou • bal.: 450 g • cena za 450 g 184,90 212, 64* Tommette des Alpes archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Metropolí jihovýchodního regionu Rhône-Alpes je Lyon, po Paříži druhé největší francouzské město. Brillat Savarin Pavé d’Affinois Brebis 14* RHÔNE-ALPES Francie – Bourgogne, Rhône-Alpes BOURGOGNE • poloměkký sýr • bal.: 450 g • cena za 450 g 179,90 206, 89* 17 cE1620_12-21.indd 17 8/23/16 11:03 AM