Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 3
















































     

Epikure - sýry - strana 3

• syrovátkový sýr • bal.: 250 g • cena za 250 g Itálie Ricotta ITÁLIE 22,90 26, 34* Italská historie sýrů patří k nejdelším v Evropě. Sýr z kozího a ovčího mléka patřil k základním potravinám už ve starém Římě. Ricotta • syrovátkový sýr • bal.: 250 g • cena za 250 g 39,90 45, 89* Ricotta di Bufala • syrovátkový sýr z buvolího mléka • bal.: 200 g • cena za 200 g 54,90 63, 14* Bio mascarpone • bal.: 250 g • cena za 250 g 63,90 73, 49* • bal.: 250 g, 500 g • cena za 500 g 67,90 78, 09* MASCARPONE Mascarpone je měkký, čerstvý, snadno roztíratelný sýr vyráběný ze smetany. Smetana používaná k jeho výrobě obsahuje cca 30 % tuku a zahřívá se na 75–90 °C. K následnému okyselení se používá kyselina citronová. Mascarpone má bělavou až slámově žlutou barvu a jemnou smetanovou chuť. Mascarpone je základní složkou při přípravě nejznámějšího italského dezertu – tiramisu. Lze ho také použít při přípravě sladkých či slaných jídel, omáček a těstovin. V Italové jako jedni z prvních (1925) zavedli dekrety na ochranu názvu a  původu svých zemědělských výrobků, zákon o ochraně kontrolovaného původu D. O. C. (Denominazione di Origine Controllata) pochází z roku 1951. Většina z více než 450 druhů italských sýrů se vyrábí v malých rodinných podnicích. Více než tři desítky nejslavnějších produktů nesou evropskou ochrannou známku D. O. P. (Denominazione di Origine Protetta – chráněné označení původu), která má stejnou platnost jako původní D. O. C. Prvním sýrem pyšnícím se touto prestižní známkou byl jeden z nejstarších – gorgonzola. Zmínky o ní pocházejí už z 9. století. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Mascarpone ýživné a  trvanlivé tvrdé sýry vyrobené především z ovčího mléka patřily do proviantu římských armád a spolu s dalšími italskými specialitami brzy zdomácněly v okolním světě. Velký rozkvět zažilo sýrařství ve středověku nejen u malovýrobců na venkově, ale také v klášterech, kde mnohdy šlo ruku v ruce s vinařstvím. 3 cE1620_01-11.indd 3 23.08.16 11:27