Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 30
















































     

Epikure - sýry - strana 30

Slovenská republika SLOVENSKÁ REPUBLIKA Výroba sýrů má na území Slovenska staletou tradici, která je spojena s pastevectvím a salašnictvím v horských a podhorských oblastech. V současnosti se Slovensko snaží vrátit ovčímu mlékařství jeho dávnou slávu – a daří se mu to především výrobou lahodných sýrařských specialit. V   historických počátcích slovenského sýrařství převažovalo zpracování ovčího mléka nad kravským. Ovce si ostatně cenili již staří Slované, kteří malé přežvýkavce chovali zejména kvůli mléku, masu a vlně. Od 14. století začala v horských a podhorských oblastech tzv. valašská kolonizace, která s sebou přinesla pastevecký způsob chovu ovcí a zavedla tradiční výrobu sýra. S postupným rozšířením salašnictví se stávaly oblíbenými dnes již tradiční mléčné výrobky (brynza, parenica a  později i  oštiepok). Jejich výroba dále nepřímo ovlivnila vývoj obchodu, řemesel i tradiční stravy – ovčí sýr a hlavně brynza byly v jarním období velmi důležitou součástí jídelníčku a zároveň sloužily jako povinná daň vrchnosti. Gazdovské korbáčiky, nitě • uzené, neuzené • bal.: 500 g • cena za 500 g od 119,90 137, 89* V 18. století začala vznikat první „bryndziarstva“, která měla vyřešit problémy se skladováním a  s  trvanlivostí ovčího sýra. Koncem 19. století dostalo slovo i  průmyslové zpracování kravského mléka, se kterým se spojoval vznik mlékárenských družstev. V počátcích průmyslové výroby byli přizváni sýraři ze západní Evropy, kteří na Slovensku začali s výrobou eidamských sýrů, ementálu a rokfóru. Pozadu však nezůstalo ani plané mlékařství – zpracovávání sýra na  brynzu dosáhlo vrcholu před druhou světovou válkou, kdy bylo na Slovensku téměř 50 výroben brynzy. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Podstatné změny přinesla slovenskému mlékařství a  sýrařství 90. léta minulého století. Následkem reorganizace celého společenského systému a přechodem na tržní hospodářství došlo k prudkému poklesu stavu dojnic, podstatně se snížil počet mlékáren a poklesla i produkce kravského mléka. V současnosti se však slovenské sýrařství opět snaží držet krok se světovým vývojem. Převažuje spotřeba polotvrdých a pařených sýrů. Velké oblibě doma i v zahraničí se těší hlavně typické sýrařské speciality, jako jsou brynza, parenica, oštiepok a korbáčiky. První tři uvedené tradiční výrobky dokonce získaly ochrannou značku EU – jako zatím poslední byl do evropského registru chráněných zeměpisných označení zapsán slovenský oštiepok. Gazdovská parenica uzená maxi • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 174,90 201, 14* Bryndza plnotučná Ovčí bryndza Gazdovský polooštiepok Gazdovský oštiepok • bal.: 250 g • cena za 250 g • bal.: 250 g • cena za 250 g • bal.: 350 g • cena za 350 g 49,90 57, 64,90 74, • uzený, neuzený • bal.: 250 g • cena za 250 g od 39* 67,90 78, 09* 64* 48,90 56, 24* 30 cE1620_22-32.indd 30 SÝRY 25.8.16 11:01