Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 4
















































     

Epikure - sýry - strana 4

Itálie – Piemonte NOMINAZ I DE ‡ ‡ NOMINAZ I DE ‡ ‡ ‡ NOMINAZ I DE PROTETTA NE E D’ORIGI ON PROTETTA NE E D’ORIGI ON PROTETTA NE E D’ORIGI ON ‡ Gorgonzola & Mascarpone Gorgonzola Cremoso Gorgonzola dolce Gorgonzola piccante • gorgonzola prokládaná vrstvami mascarpone • bal.: 150 g • cena za 150 g • poloměkký sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 150 g • cena za 150 g • poloměkký sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 200 g, 400 g • cena za 200 g • poloměkký sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 200 g • cena za 200 g 39,90 45, 39,90 45, 46,90 53, 49,90 57, 89* 89* 94* PIEMONTE 39* GORGONZOLA Gorgonzola je sýr slámové barvy s typickou modrozelenou plísní, krémovou texturou a oříškovou chutí. Svůj název dostala podle města Gorgonzola, ležícího východně od Milána. Ve zdejších jeskyních zrála již v 9. století a od té doby její obliba vytrvale roste. Dnes se vyrábí zejména v severních italských regionech Piemont a Lombardie, od roku 1996 se gorgonzola z těchto oblastí může pyšnit značkou D. O. P. (chráněné označení původu). Gorgonzola je výrobním postupem velmi blízká roquefortu, na rozdíl od něj se ale nevyrábí z mléka ovčího, ale kravského. Typická plíseň se původně v oblasti vyskytovala zcela přirozeně, dnes je výsledkem složitého procesu, který trvá obvykle 3–4 měsíce. Podle doby zrání a intenzity chuti rozlišujeme jemnější a sladší gorgonzolu dolce a intenzivnější gorgonzolu piccante (též naturale). Své nezastupitelné místo má gorgonzola ve společnosti těstovin nebo risotta, velmi oblíbená je také v kombinaci se sladkými červenými víny. R egion na  severozápadě Itálie sousedí s  Francií a  je převážně hornatý –  odtud pochází i  jeho jméno („ai piedi dei monti“ = na úpatí hor). Úrodnou krajinu v  podhůří charakterizují rozsáhlé vinice, pole a  pastviny a  rozmanitý charakter kraje se odráží i  ve  zdejší gastronomii. Piemonte byl po dlouhá staletí součástí Savojského konglomerátu (od  roku 1046, kdy ho baron Otto Savojský připojil ke své říši, až do sjednocení Itálie v letech 1859–1861) a ve zdejší kuchyni jsou patrné francouzské vlivy – v postupech i názvosloví. NOMINAZ I DE ‡ archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 4 cE1620_01-11.indd 4 ‡ V piemontské produkci převažují sýry z kravského mléka, výjimkou ale nejsou ani výrobky z kozího či ovčího mléka, případně jejich různé kombinace. Nejvyhlášenější z  nich zrají v  přírodních skalních jeskyních, kde získávají svou specifickou a nezaměnitelnou chuť. PROTETTA NE E D’ORIGI ON Gorgonzola s kůrou Gorgonzola s kůrou, bez kůry • poloměkký sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 750 g • cena za 1 kg • poloměkký sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg od 209,90 241, 188,90 217, 39* 24* SÝRY 24.08.16 16:36