Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - sýry

Platnost od 7.9 .2016 do 4.10 .2016


Epikure - sýry - strana 8
















































     

Epikure - sýry - strana 8

Itálie – Mozzarella JAK VZNIKLA MOZZARELLA Většina lahůdek vznikla náhodou – mozzarella nejspíš díky zakopnutí, jež mělo za následek pád sýřeniny do horké vody. Z a vynález pařené mozzarelly – sněhobílé měkké lahůdky s lesklým povrchem – jsou dodnes vděčni milovníci sýrů na  celém světě. Nemohou sice její původ jasně prokázat, ale za místo zrodu mozzarelly považují okolí italské Neapole. Mozzarella spolu s dalšími pařenými sýry patří do skupiny pasta filata – tedy mezi sýry, které se spařují a hnětou. Kravské nebo buvolí mléko se nejprve srazí syřidlem a na kousky rozsekaná („mozzare“ znamená v italštině krájet či sekat) sýřenina se chvíli nechá odpočívat v syrovátce. Pak se vyjme a spaří vodou o teplotě 80–90 °C. Díky tomu se začne táhnout a  vytváří vlákna. Hněte se a  míchá tak dlouho, než je dokonale jemná, hladká a lze z ní snadno vytvářet zploštělé koule, kuličky (větší bocconcini, menší ciliegine) nebo copy. Naloží se do mírně osoleného roztoku, případně do syrovátky, a prodávají se spolu s tekutinou v uzavřeném obalu. Mozzarella, Mozzarella light Mozzarella Mini • původ: Česká republika • bal.: 125 g • cena za 125 g • bal.: 150 g • cena za 150 g Bio mozzarella • bal.: 100 g • cena za 100 g 25,90 29, 79* 25,90 29, 79* 15,50 17, 83* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH BURRATA Mozzarella Mozzarella třešinky • bal.: 100 g, 125 g • cena za 100 g • bal.: 250 g • cena za 250 g 18,90 21, 49,90 57, 74* 8 cE1620_01-11.indd 8 39* Navzdory svému názvu tento velmi jemný a vláčný sýr žádné máslo (italsky “burro”) neobsahuje. K jeho výrobě se používá kravské nebo buvolí mléko. Měšec z pevného mozzarellového těsta je naplněn rozcupovaným mozzarelovým těstem smíchaným se smetanou. V horní části bývá měšec převázán pruhem ze zeleného listu, aby se zdůraznila jeho čerstvost – tento sýr totiž nejlépe chutná do 48 hodin od výroby. Burrata • mozzarellové těsto naplněné smetanou • bal.: 200 g • cena za 200 g 79,90 91, 89* SÝRY 24.08.16 11:47