Aktuálníletáky.cz   

Tesco leták - aktuální leták na tento týden + příští týden : Magazín Home & Living

Platnost od 5.9 .2016 do 4.12 .2016


Magazín Home & Living - strana 62
















































     

Magazín Home & Living - strana 62

KULTURA & RELAX KULTURA & RELAX VÝBĚR, SKLADOVÁNÍ A SAMOTNÁ DEGUSTACE VÍNA ČI NEDOSTATEK INFORMACÍ Z TÉTO OBLASTI VÁM MOHOU ZPŮSOBIT MENŠÍ NEPŘÍJEMNOSTI. ABYCHOM VÁM VÝBĚR VHODNÉHO NÁPOJE USNADNILI, VYTVOŘILI JSME PRO VÁS KRÁTKÉHO PRŮVODCE PRO KAŽDOU Z FÁZÍ VÝBĚRU – NA TO, ABYSTE SI MOHLI TENTO UŠLECHTILÝ NÁPOJ VYCHUTNAT, TOTIŽ NEMUSÍTE BÝT SOMMELIÉR. Nejdražší šampaňské se prodalo za rekordní sumu 275 tisíc dolarů. Byla to jedna z dvou tisíc lahví Heidsieck z roku 1907, které ležely na dně potopeného vraku u pobřeží Finska. Má ale právě datum výroby vína vliv na jeho chuť? Ne tak docela! Jak se ukazuje, mýtus, který tvrdí, že čím je víno starší, tím je lepší, není úplně pravdivý. Podle expertů z této oblasti je většina vín, která jsou aktuálně na trhu dostupná, určená ke konzumaci v průběhu 3 až 4 let (bílá vína) nebo 4 až 7 let (červená vína). Proto si s radostí můžeme vychutnávat i mladší ročníky. e t s y b o c , o n Všech t ě d ě v měli O VÍNĚ 62 • Tesco magazÍn 4 Druhy vín ŠUMIVÉ VÍNO LEHKÉ ČERVENÉ 120–160 kcal 9–14 % obsah alkoholu 120–180 kcal 10–15 % obsah alkoholu 6–9 °C vychlazené 2 dny 12 °C vychlazené 2 dny BÍLÉ VÍNO ČERVENÉ VÍNO 110–170 kcal 9–14 % obsah alkoholu 150–200 kcal 12–17 % obsah alkoholu 6–12 °C vychlazené 1 týden 17 °C 4 dny RŮŽOVÉ VÍNO DEZERTNÍ VÍNO 110–170 kcal 9–14 % obsah alkoholu 190–290 kcal 14–20 % obsah alkoholu 9 °C vychlazené 1 týden 20 °C pokojová teplota 1 měsíc NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JSOU ČTYŘI ZÁKLADNÍ ZÁSADY. zlatá a pravidl ZAPRVÉ: LÁHVE BY MĚLY LEŽET, DÍKY ČEMUŽ SE DOVNITŘ NEDOSTANE VZDUCH. ZADRUHÉ: OPTIMÁLNÍ TEPLOTA SKLADOVÁNÍ BY SE MĚLA POHYBOVAT OD 10 DO 14 STUPŇŮ, ALE MŮŽE SE LIŠIT V ZÁVISLOSTI NA DRUHU NÁPOJE. Mezi nejpopulárnější odrůdy vína paří Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay a Riesling. Podle druhu dělíme vína na bílá, červená a růžová, která se podle obsahu cukru dále dělí na suchá, polosuchá, sladká, polosladká a velmi sladká. Chuť nápoje ovlivňují podmínky, v nichž se skladuje před otevřením a po něm. Nejlépe chutnají podávaná při vhodné teplotě. Víno je nejlepší skladovat ve speciálních sklípcích, ale není to podmínka. ZATŘETÍ: VÍNO SI PŘÍLIŠ NEROZUMÍ SE SUCHÝM VZDUCHEM, KTERÝ MÁ NEGATIVNÍ VLIV NA STAV KORKU. POSLEDNÍ PODMÍNKOU JE SKLADOVÁNÍ NA TMAVÉM MÍSTĚ, ABY SVĚTLO NEURYCHLILO ZRÁNÍ VÍNA. 63 • Tesco magazÍn