Aktuálníletáky.cz   

Kaufland leták na tento týden + příští týden :

Platnost od 8.9 .2016 do 14.9 .2016


 - strana 27
















































     

- strana 27

DÝŇOVÝ TÝDEN Dýně Dýňový týden je tady! a k s á r k á v o ž n a r o é d ž a k do  ! ě n y kuch Opět pro Vás máme rozmanitou nabídku dýní, symbolu podzimu. podzimu V  dýních se snoubí historie, atraktivita i zdraví. Ačkoliv jsou dýně na světě déle než 8 000 let (!), dlouhou dobu se v české kuchyni těšily nevalnému zájmu. V posledních letech však zažívají renesanci. A to je moc dobře! Dýně pochází z tropické střední a jižní Ameriky. Botanicky ji řadíme stejně jako okurky či melouny do čeledi tykvovitých. Známe více jak 800 odrůd. Mezi nejznámější řadíme dýni Hokkaido, máslovou, muškátovou a  špagetovou. Předností naoranžovělých krásek oproti většině jiných druhů zeleniny je jejich dlouhá trvanlivost – nerozkrojené při pokojové teplotě vydrží v kondici až po dobu 4 měsíců. Naopak rozkrojenou dýni překrytou fólií, můžeme skladovat v chladničce pouhé 3 dny. Konzumuje se dužnina včetně semínek. Tuhá slupka ale také najde své využití, vyřádí se na ní děti i dospělí. Bezesporu nejznámější je vydloubání dužniny a vyřezání otvorů v tuhé slupce do podoby hlavy ducha, do níž se vloží hořící svíčka, o už i v Česku oblíbeném svátku Halloween. Pro tento účel se skvěle hodí mexická dýně Halloween, kterou jsme pro Vás speciálně zařadili také do našeho sortimentu. Slupku můžeme využít také jako netradiční nádobu pro stolování, například pro nějaký výtečný dýňový pokrm. Dužnina i semínka dýně jsou bohaté na vitaminy A, C, E i skupiny B, minerální látky i nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá obnovit mikroflóru při zažívacích potížích, posiluje imunitní systém a pomáhá z těla vylučovat veškeré toxiny. Obsahuje také velké množství vlákniny a vody, a proto se doporučuje i při redukčních dietách. Semínka dýně se často přidávají do masek pro krásnější pleť. Dopřejte si podzimní vitaminovou nálož! Pochutnejte si na českých dýních z Kolínska Naši pěstitelé Dýně, které najdete na pultech v našich prodejnách, k nám putují od pěstitelů z Polabí – Rudolf Starý, člen družstva Bramko, Odbytové družstvo Litozel (Hanka Mochov) a Odbytové družstvo Polabí. Díky nim si můžete pochutnat na máslové, špagetové nebo chuťově nejvýraznější a nejoblíbenější dýni Hokkaido. Tentokrát jsme navštívili pana Rudolfa Starého (na obrázku vlevo). České dýně z Libodřic Po svém dýňovém království v Libodřicích nedaleko Kolína nás Rudolf Starý provedl koncem srpna. Na svých polích o rozloze 40 ha pěstuje různé druhy dýní již 13 let, byl prvním pěstitelem mexických dýní v České republice. Rád má všechny druhy, nejvíce si ale pochutná na syrové máslové dýni. aPěstování dýní je velmi náročné na ruční práci, v Polabí se o ně stará naa 500 zzaměstnanců. Pěstují se buď z přímých výsevů, nebo z vlastní sadby. Sazenice eni nice ce ce jsou velmi křehké, a tak se sází pouze ručně. Během vegetace navíc není ení en ení povoleno používat postřiky proti plevelům. Novinka v sortimentu Novinkou na polích Rudolfa Starého je dýně Sweet Dumpling. „Tahle u nás zatím ne příliš známá, a přitom velmi lahodná dýně zažívá zrovna módní vlnu,“ vysvětluje nám. „Chutná jako jedlé kaštany, navíc je krásná a barevná, takže výborně poslouží i třeba jako dekorace,“ dodává. Nově ji naši zákazníci najdou i na našich pultech. Pečeť kvality Veškerá zelenina od našich dodavatelů je kontrolována systémem m Integrovaná produkce zeleniny (IPZ). Tuto pečeť získá jen kvalitní zdravá avvá zelenina, pěstovaná způsobem šetrným k životnímu prostředí. Zelenina nina je zároveň certifikována pečetí GLOBAL G.A.P., která garantuje mezinárodně árodně něě uznávaný standard kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Přijďte P j ssi k nám vybrat z rozmanitých druhů dýní: Dýně Hokkaido Dý Dýně špagetová špaget Pochází z Japo z Japonska. Je nejoblíbenější a chuťově nejvýraznější dýní. naslá chuť připomíná Její nasládlá jedlé kaštany. kaštan Nejznámější varisytě oranžovou barvu. anta má syt Obsahuje Obsahuj více karotenu než pro přípravu mrkev! Je vhodná v polévek, povidel, kop láčů, džemů, kompotů nebo třeba dýňových placek. Má oválný tvar tv a  šedivě-žluté zabarvení. zabarv Dužnina vytváří špagetová špage vlákna, která se při vvaření od sebe oddělují. Va Vaříme ji neoloupanou, a  to buď celou, rozpůlenou řezem nebo rozpů Lze ji vyke dnu hrnce. hr užít jjako náhradu klasických špakla get, ale hodí se g i i na zapékání. Dýně ý mexická (Halloween) (Halloween n) Dýně máslová Dýně hruškovitého tvaru a světle šediedivého až oranžovo-žlutého vnějšího zbarvení slupky. Oranžová dužnina připomíná avokádo. Chutí připomíná oříšky. Je vhodná k přípravě polévek, omáček, nádivek, moučníků, marmelád či kompotů. Výtečná je jako příloha ke steakům nebo kotletám. Můžeme ji i grilovat jako cuketu nebo lilek. DYNE Dýně muškátová kátová Blízká příbuzná ná dýně máslové, podobají se i chutí. Patří mezi odrůdy dorůstající do hmotnosti hmotnosti až 40 kg. Povrch se vyznačuje načuje výrazným žebrováním. Slupka může být tmavě zelená až světle hnědá, ve srovnání s ostatními ostatními druhy dýní je měkčí. Dužnina obsahující tělu u prospěšný beta ta karoten je lososové až sytě oranžové barvy. Dýně Sweet Dumpling Plody této dýně jsou zeleno-žluto-bílé a žebernaté. Vnitřek je světle krémový a chutná po jedlých kaštanech. Je perfektní do omáček, díky pevnosti své kvalitní dužiny se hodí i do polévek, na pečení a do sladkých dýňových dezertů. Díky svému atraktivnímu vzhledu hledu ji lze využít i k dekorativním účelům.