Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - káva tradiční a speciály

Platnost od 21.9 .2016 do 18.10 .2016


Epikure - káva tradiční a speciály - strana 17
















































     

Epikure - káva tradiční a speciály - strana 17

Čaj ćerný Sir Winston černý čaj Lipton černý čaj • 3 druhy • bal.: 3× 40 g • cena za 40 g • 3 druhy • bal.: 3 ks • cena za 1 ks 29,90 34, 30,50 35, 39* Twinings porcovaný černý čaj • 3 druhy • bal.: 50 g • cena za 50 g 08* 69,90 80, 39* Černý čaj obsahuje řadu látek, které člověku prospívají. Polyfenoly lidské tělo zbavují volných radikálů, což se dá chápat jako prevence nádorových onemocnění a předčasného stárnutí.   čaji se dále vyskytuje tein, což je stejná látka, které se v  kávě říká kofein, ale v  čaji má odlišné účinky . Kávový kofein v  těle reaguje poměrně rychle, brzy se dostaví stimulace a zanedlouho také odezní. Účinek čajového kofeinu (teinu) není tak silný, ale je trvalejší. Tein a  další alkaloid čaje teofylin způsobují celkovou stimulaci organismu a  také vyšší prokrvení ledvin, díky němuž je čaj mírně močopudný. Černý čaj je také přirozeným zdrojem fluoru. Litr černého i zeleného čaje pokrývá zhruba denní spotřebu fluoru. V ÚČINKY ČERNÉHO ČAJE PŘÍPRAVA ČERNÉHO ČAJE 1) Pro přípravu čaje je třeba mít k dispozici šálek či skleněnou, kovovou nebo porcelánovou konvici baňatého tvaru a dostatečně velké sítko, aby čajové lístky měly prostor se rozvinout. Nejvhodnější jsou nerezová, porcelánová, bavlněná sítka, lze však použít i papírové sáčky. 2) Do prázdné konvice či šálku nalijeme trochu horké vody, přiklopíme a necháme chvíli stát, aby voda a horká pára rozehřála stěny nádoby. Pak vodu vylijeme. Dilmah černý ochucený čaj 3) Do konvice vložíme sítko a nasypeme do něj odpovídající množství čaje. Na 1,5 dl nápoje by měly připadnout 2–4 gramy čaje, což je zhruba jedna plnější čajová lžička. 74,00 85, 10* Dilmah Earl Grey, English Breakfast, Ceylon Supreme • bal.: 50 g • cena za 1 ks od 99,00 113, 85* Twinings sypaný černý čaj • 6 druhů • bal.: 100 g • cena za 100 g 4) Převařená voda se odstaví z plotny, aby přestala bublat, a okamžitě se přelije přes čaj. Černý čaj by se měl zalévat vodou horkou 99 °C, protože při nižší teplotě než 90 °C se nerozvinou jeho chutě. 5) V Evropě je zvykem nechat černý čaj louhovat 3 až 5 minut, ale jinde ve světě se používají odlišné postupy – například v Indii se pro přípravu čaje Masala nechají čajové lístky ve vodě 15 minut povařit. Po uplynutí požadované doby louhování je čaj hotov, stačí vyndat sítko a čaj podávat. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • 6 druhů • bal.: 30–50 g • cena za 1 bal. 92,90 106, 84* 17 cE1621_06-17.indd 17 9/7/16 12:02 PM