Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - káva tradiční a speciály

Platnost od 21.9 .2016 do 18.10 .2016


Epikure - káva tradiční a speciály - strana 4
















































     

Epikure - káva tradiční a speciály - strana 4

Káva– Nescafé Nescafé Espresso • 2 druhy • bal.: 95 g • cena za 95 g 135,00 155, Nescafé Azera Americano Nescafé Azera Espresso Nescafé Azera Americano • instantní káva • bal.: 60 g • cena za 60 g • instantní káva • bal.: 100 g • cena za 100 g • instantní káva • bal.: 100 g • cena za 100 g 89,90 103, 139,90 160, 139,90 160, 25* 39* 89* 89* PRAŽENÍ KÁVY Aby se ze zelených kávových semen dal uvařit la hodný nápoj, je potřeba nejdříve zrna upražit. Tradiční způsob pražení představuje kondukce. Při ní přechází teplo na kávová zrna fyzickým kontaktem s teplejším povrchem. V   průmyslových bubnových pražičkách působí na  kávu teplo z  povrchu stroje i  ze zrn mezi sebou navzájem. Ve  20. století se objevil nový způsob pražení – konvekce. Pražení horkým vzduchem se provádí v  horkovzdušných pražičkách. Zrna jsou v  proudu horkého vzduchu pražena rovnoměrněji a  nedochází ke  vzniku zplodin, které by mohly poškodit výslednou chuť nápoje. Nejnovější a  technologicky nejnáročnější je pražení kávy metodou radiace. Pomocí záření se nejlépe kontroluje stupeň pražení. STUPNĚ PRAŽENÍ archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Pražení kávy je alchymie, při níž se pracuje s  časem a  teplotou. Během pražení vystoupí na  povrch zrna aromatické oleje, které po rozpuštění ve  vodě dodávají kávě její charakteristickou chuť. Příliš krátké pražení nebo nízká teplota oleje dostatečně nevytáhne, při příliš vysoké teplotě či dlouhém pražení se zrna spálí. Odborníci na  pražení kávy rozlišují deset stupňů pražení, pro zjednodušení stačí světlé, střední a  tmavé pražení. Čím méně jsou zrna upražena, tím je káva kyselejší, čím více jsou upražena, tím více vyniknou hořké chutě. Při světlém pra- 4 cE1621_01-05.indd 4 žení je káva výrazně kyselá, střední pražení kyselost do jisté míry potlačí a  tmavé pražení vyzdvihne hořkost kávy s  ozvěnou lehké připálenosti. Pro ovonění kávy se krátce před dokončením pražení může do  pražičky přidat koření, jako třeba skořice nebo zázvor. EP IK URE 07.09.16 11:53