Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Jídlo, potraviny

Platnost od 23.5. do 5.6.


Jídlo, potraviny - strana 14










     

Jídlo, potraviny - strana 14

Hovězí M aso, které u nás většinou končí v guláši nebo svíčkové, se velmi dobře hodí i ke grilování. Je však třeba pečlivě vybírat, kterou část hovězího na rošt položit. Nejvhodnější jsou kousky z mladých býčků s menším obsahem pojivových částí. Masu s takzvaným dlouhým vláknem se raději vyhněte. Naopak se nebojte vyzkoušet například vysoký roštěnec, květovou špičku či ořech, který neobsahuje tuk a steaky z něj jsou zvláště šťavnaté. Hovězí maso před grilováním nenaklepávejte, mohli byste porušit jeho strukturu. Je také škoda ho nakládat do marinády či připravovat o šťávu neuváženým solením, protože kvalitní hovězí má výjimečnou chuť samo o sobě. Stačí, když kousky masa těsně před položením na gril posypete směsí vybraných koření a finální dochucení provedete až na talíři. Grilovat lze také vlastnoručně vyrobené karbanátky z mletého hovězího. Jejich příprava je velmi jednoduchá a nabízí velký prostor pro experimentování. RUKOLA lístky plné zdraví Zelené lístky rukoly se vyznačují ostřejší chutí, která dokáže zajímavě zpestřit syrová i tepelně upravovaná jídla. Skvěle se doplňuje především s rajčaty, česnekem, bazalkou a olivovým olejem a hodí se do čerstvých zeleninových salátů, těstovin či jako příloha k masu. Mezi ostatní listovou zeleninou vyniká rukola zejména vysokým obsahem vitaminu C a beta karotenu. Její pravidelná konzumace pomáhá detoxikovat játra, pročišťovat krev a je účinným lékem proti únavě. 14 Objemové slevy 1 % pro Stříbrné partnery cS1212_12-21.indd 14 GRILOVACÍ SEZONA SE KVAPEM BLÍŽÍ – PROČ JI NEODSTARTOVAT SPRÁVNĚ PŘIPRAVENÝM KUSEM ŠŤAVNATÉHO MASA? na grilu Grilované hovězí k arbanátky INGREDIENCE 500 g mletého ho vězího masa ◗ 3 vejce ◗ 3 stroužky česn eku ◗ pepř ◗ sůl NÁPLŇ 2 rajčata ◗ 150 g sýru feta ◗ 1 men ší cibule Mleté maso smích áme se třemi sy rovými vajíčky, přidáme stroužky prolisovaného če sneku, osolíme a opepříme. Sm ěs dáme na chví li odležet do ledn Rajčata nakrájím ičky. e na velmi drob né kostičky. Cibu nasekáme na je li mné kousky a vš e promícháme s kostkami sýru feta. Podle chut i okořeníme a osolíme. Z masa vytvaruj eme placičku ve velikosti menší dl a v jejím středu aně vyhloubíme důle k. Do prohlubně naklademe přim ěřené množství rajčatovo-sýrové náplně a vše přek lopíme další vrst vou syrové mas směsi. Výsledný ové hovězí burger by měl být asi 2 cm tlustý – takový ko usek masa získá během grilování křupavou krustu , aniž by se vysu šil. Než karbanát položíme na rozp ek álený gril, vyhlou bíme v jeho stře jemný důlek pom du ocí čajové lžičky. Díky tomu si plně maso udrží žádo né ucí tvar. Během tepelné úpravy maso zb ytečně neotáčím Při obracení mas e. a používáme zá sadně kleště a do grilovaného kousku nepíchám e, aby z něj nevytékala nápl ň. Dokonale op ečené maso vlož do rozkrojené ho íme usky, ozdobíme lístky čerstvě om rukoly a dochut yté íme vhodným dr esinkem. www.makro.cz 5/7/12 7:58 PM