Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Gastronomie Makro

Platnost od 5.10 .2016 do 1.11 .2016


Gastronomie Makro - strana 39
















































     

Gastronomie Makro - strana 39

PEČENÁ HUSA NA KMÍNĚ, CIBULOVÉ ZELÍ, VÁLEČEK Z ODPALOVANÉHO TĚSTA Obtížnost:  2 hod 10 min Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Suroviny na 10 porcí: Název položky Maso: Husa Sůl kamenná Kmín celý Sůl Fleur de Sel Cibulové zelí: Horeca Select Anglická slanina Cibule bílá Cukr třtinový Sůl kamenná Máslo 82 % Ocet vinný, bílý Kmín celý Horeca Select Bobkový list Smetana 30 % Horeca Select Brambory varný typ C Sůl hrubozrnná Krupicové šišky: Mléko 1,5 % Máslo 82 % Dětská krupička Sůl kamenná Žloutky pasterované Vejce Muškátový oříšek Máslo 82 % (na omaštění) Šťáva: Výpek z husy Telecí demi-glace, vlastní výroba 3500 g 20 g 0,5 g 0,5 g 325,15 Kč 0,09 Kč 0,08 Kč 0,26 Kč 200 g 1000 g 100 g 15 g 75 g 100 g 0,5 g 0,5 g 50 g 300 g 500 g 25,00 Kč 29,90 Kč 4,77 Kč 0,07 Kč 9,27 Kč 2,79 Kč 0,08 Kč 0,57 Kč 2,80 Kč 2,67 Kč 5,45 Kč 1000 g 100 g 750 g 20 g 150 g 50 g 0,1 g 50 g 8,60 Kč 12,36 Kč 6,68 Kč 0,09 Kč 16,18 Kč 2,30 Kč 0,10 Kč 6,18 Kč 200 g 50 g 28,62 Kč 15 g 0,07 Kč Sůl kamenná Cena za jednu porci**: MRAŽENÉ st. 5. 10. – 18. 10. 2016 Husa s droby původ: Maďarsko bal.: karton cena za 1 kg při koupi kartonu 92,90 106,84* 49,01 Kč Jemná dehydrovaná krupička bal.: 6× 500 g cena za 500 g st. 8,50 9,78* Kód zboží: 223642 5. 10. – 18. 10. 2016 Cibule bílá vel.: příčný průměr 60+ mm bal.: síť 1 kg cena za 1 kg 29,90 34,39* PRACOVNÍ POSTUP: PŘÍPRAVA HUSY (CCA 120 MINUT): Nejdříve si zkontrolujeme, zda je husa dobře zbavená peří. Husu si naporcujeme na prsa bez kosti a stehna. Stehna ochutíme solí, kmínem, vložíme je na pekáč a pečeme je, mírně podlité vodou, v konvektomatu na 160 °C, přiklopené poklicí, asi 1 hodinu. Během pečení maso kontrolujeme, v místě uložení sádla je propíchneme vidličkou, aby se tuk lépe vypékal. Dle potřeby podléváme teplou vodou a odebíráme vypečený tuk, aby se nepřepaloval. Jakmile jsou stehna měkká, sundáme poklici a asi 10 minut je zprudka dopečeme na 190 °C. Tím docílíme krásně křupavé kůže. Prsa na povrchu nakrájíme na pravidelné kostičky a opečeme je na suché pánvi z obou stran. Zejména si dáme záležet na opečení nakrájené kůže dokřupava. Prsa opékáme tak, aby na jádře masa byla na stupeň propečenosti „medium rare“. Po opečení je osolíme solí Fleur de Sel a necháme je odpočinout na teplém místě asi 4 minuty. PŘÍPRAVA KRUPICOVÝCH VÁLEČKŮ (CCA 60 MINUT): Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Mléko s máslem přivedeme k varu, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Postupně do mléka vmícháváme jemnou krupičku. Jakmile nám vznikne těsto, v hrnci je pomocí vařečky promícháváme na mírném teple a restujeme „na bílé dno“. Těsto je správně vyrestované, když se nelepí na vařečku ani na stěny kastrolu. Těsto pak necháme vychladnout a až poté vmícháme postupně žloutky a vejce. Z připraveného těsta si vytvarujeme pravidelné válečky asi 7 cm dlouhé a 2 cm vysoké. Vaříme je v páře asi 5 minut na vymaštěné, děrované gastronádobě. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme. PŘÍPRAVA ZELÍ (CCA 75 MINUT): Brambory podélně nakrojíme a vložíme do nádoby s hrubozrnnou solí. Pečeme na 180 °C doměkka. Poté lžící vydlabeme dužninu, kterou rozmixujeme dohladka s malým množstvím smetany a použijeme k zahuštění zelí. Oloupanou bílou cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle s anglickou slaninou a kmínem. Přidáme třtinový cukr, sůl a necháme je rozpustit. Poté zastříkneme vinným octem a svaříme na polovinu. Nakonec zelí zahustíme připraveným pyré z brambor. PŘÍPRAVA ŠŤÁVY (CCA 10 MINUT): Do výpeku, ze kterého jsme částečně odstranili vypečené sádlo, přidáme telecí demi-glace a odvaříme přebytečnou tekutinu. Dle potřeby šťávu dochutíme solí. SERVÍROVÁNÍ: Na teplý talíř vodorovně středem položíme krupicové válečky, vpravo za ně servírujeme cibulové zelí, k levé straně aranžujeme husí stehno s plátky do růžova pečeného prsa. Část šťávy servírujeme na střed talíře, zbylou šťávu servírujeme v omáčníku. 39 *cena s DPH cG1622_26-43_48.indd 39 22/09/16 13:26