Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Zvěřinové hody

Platnost od 19.10 .2016 do 15.11 .2016


Zvěřinové hody - strana 15
















































     

Zvěřinové hody - strana 15

se nekonzumují – využití nacházejí zejména při přípravě zavařenin, kompotů, štáv, vína či likérů. Zavařenina se tradičně podává ke svíčkové na smetaně, dokonale souzní se zvěřinou a v podobě omáčky se podává k hovězím steakům. Brusinky jsou oblíbené také v sušené podobě jako součást müsli nebo alternativa ke klasickým rozinkám – použít je můžete do muffinů, jablečného nebo hruškového závinu, ale i do vánočky. Jeřabiny i šípky jsou velmi náchylné na okolní podmínky, které ovlivňují kvalitu a výtěžnost, a tím pádem i dostupnost. V případě nepříznivého počasí mohou být proto k dispozici pouze na objednávku. UROSTLÁ PŘÍBUZNÁ JEŘABINY V obchodní síti se lze běžně setkat s tzv. americkými neboli kanadskými brusinkami. Patří do stejné čeledi vřescovitých jako brusinka brusnice, ale jedná se o klikvu velkoplodou, jejímž domovem je Severní Amerika. Vyznačuje se většími plody s vyšším podílem dužniny, jejíž chuť je sladší a méně trpká. Využitím v kuchyni ani obsahem cenných látek se od evropských brusinek nijak výrazně neliší. Jeřáb obecný (nebo také ptačí) je rozšířený po celé Evropě a kromě dostatku světla je na podmínky poměrně nenáročný. Jeho oranžovočervené plody dozrávají na podzim a botanicky se řadí k malvicím, stejně jako jablka, hrušky či kdoule. Mají lehce nahořklou chuť a v kuchyni se nejčastěji využívají do zavařenin a kompotů, které lze přidat do omáčky nebo podávat jako doplněk ke zvěřinovým pokrmům. Vyrábí se z nich také mošt, víno a dokonce pálenka. Štáva z jeřabin se hodí i k přípravě ovocného želé. Jeřabiny obsahují ujíí ně uj některé ěkktter eré é nepoživatelné látky, a nejsou proto vhodné ke konzumaci v syrovém stavu. Vždy je nutné plody povařit nebo usušit. ŠÍPKY Při sběru vybírejte zralé a pevné šípky zbarvené do oranžové až červené barvy. Vyhýbejte se plodům s měkkou konzistencí a hnědou slupkou. Ideální je doba do prvních mrazíků – po nich obsah cenných látek klesá. Plody růže šípkové jsou nejznámější v podobě čaje, který se tradičně podává při nachlazení. Není divu – obsah vitaminu C na 100 g je 20krát vyšší než u citronu. Skvělá je také šípková zavařenina, která se využívá k ochucení zvěřinových pokrmů, výtečně chutná jako náplň do čokoládového dortu a je nejlepší volbou na „slepování“ tradičního lineckého cukroví. Příprava zavařeniny vyžaduje kromě času také špetku trpělivosti, je totiž nutné plody zbavit chloupků a jadýrek – buď ručně, nebo pasírováním uvařených šípků přes velmi jemné síto. Brusinky čerstvé • bal.: sáček 340 g • cena za 340 g 75,90 87, Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Ovoce, Bobuloviny fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1623_14-15.indd 15 tw i tte r. c o m / m a k r o cr archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 29* 15 05.10.16 12:08