Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Zvěřinové hody

Platnost od 19.10 .2016 do 15.11 .2016


Zvěřinové hody - strana 18
















































     

Zvěřinové hody - strana 18

Ryby MEČOUN NEJLÉPE VYNIKNE PŘI ÚPRAVĚ NA PÁNVI ČI GRILU. K OCHUCENÍ STAČÍ SŮL, OLIVOVÝ OLEJ A CITRONOVÁ ŠŤÁVA, BÁT SE VŠAK NEMUSÍTE ANI VÝRAZNĚJŠÍCH CHUTÍ. POZOR NA ALERGIE! NA GRIL I DO PÁRY Mečoun obecný filet • lat.: Xiphias gladius • vel.: 1–3 kg/ks • původ: Chile, lov • cena za 1 kg 449,00 516, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 35* Maso mečouna obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B1 i B2 a také minerály a stopové prvky. Současně se jeho konzumace nedoporučuje malým dětem do tří let, těhotným a kojícím ženám, a to z důvodu určitého obsahu rtuti, který pro většinu lidí nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Na pozoru by se měli mít také alergici – v mečouním mase jsou patrná tmavá místa tvořená krevními cévami, která obsahují vyšší množství histaminu, jež může u citlivých osob vyvolat alergii. Před úpravou je proto vhodné tato místa odkrojit. Maso mečouna patří mezi rybí delikatesy. Má pevnou, svalovitou strukturu a po tepelné úpravě zůstává křehké. Chutí připomíná telecí, často bývá přirovnáváno také k tuňákovi – na rozdíl od něj se však příliš nehodí k úpravě za syrova. Nejvíce mu sluší rychlá úprava v podobě steaku na grilu či pánvi, která podtrhne jeho osobitou chuť. Mečouna lze také péct, smažit nebo připravit v páře. Pro výsledek je vždy rozhodující doba úpravy – v krátkém čase se maso dostatečně nepropeče, u příliš dlouhého pobytu v teple zase hrozí vysušení, a tedy i znehodnocení delikátního masa. Mečouní steak vysoký cca 2 centimetry je ideální grilovat zhruba 4 minuty z každé strany. Na talíři jej pak stačí dochutit solí, olivovým olejem a citronovou šťávou, na Sicílii je oblíbená kombinace s piniovými oříšky, sultánkami, česnekem, bazalkou a rajčaty. Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Ryby 18 cE1623_01-24.indb 18 WWW.EPIKURE.CZ 04.10.16 12:50