Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Zvěřinové hody

Platnost od 19.10 .2016 do 15.11 .2016


Zvěřinové hody - strana 21
















































     

Zvěřinové hody - strana 21

V ýroba destilátů se na americký kontinent dostala spolu s příchodem kolonizátorů v 16. století. Nejprve se jednalo o jednoduché pálenky, postupem doby druhů přibývalo a také se zdokonalily výrobní postupy. Počátky výroby whiskey, resp. bourbonu, nejsou přesně zdokumentovány. Stejně jako v případě mnoha dalších slavných delikates se dodnes vedou spory o to, komu patří prvenství. Nejrozšířenější teorie připisuje prvenství baptistickému knězi jménem Elijah Craig, který svou kukuřičnou whiskey nechal zrát ve vypálených dubových sudech, a dodal jí tak osobitou a oceňovanou chuť. Podobných příběhů je však celá řada. Vzhledem k tomu, že v Evropě byla whisky zrající v sudech už dávno zavedená, nelze s určitostí říci, kdo ji na americkém kontinentě připravil jako první. KUKUŘICE V HLAVNÍ ROLI Na výrobu bourbonu se vztahuje řada podmínek, které určuje zákon. Musí být vyroben na území USA, nikoliv pouze v Kentucky, jak se řada lidí domnívá. Tento stát má nicméně v produkci výsadní postavení (více v boxu). Základní a nezbytnou surovinou při výrobě bourbonu je kukuřice, která musí být v nápoji zastoupena minimálně z 51 %. Zbylý podíl doplňuje pšenice nebo žito. Je dvakrát pálený tzv. kontinuální destilací, přičemž obsah alkoholu po tomto pro- VÍTE, ŽE… ... kromě výrobních postupů se v jednotlivých zemích odlišuje i podoba názvu? Ve Skotsku, a Kanadě se používá whisky, v USA a Irsku je to whiskey. cesu musí činit 80 %. Minimální povolený obsah alkoholu při sudování činí 62,5 %, při stáčení do lahví pak 40 %. Zrání trvá nejméně dva roky a musí probíhat výhradně v nových sudech z bílého dubu (american oak), které jsou uvnitř ožehnuté – díky tomu se ze dřeva uvolní žádoucí aromatické látky. Konkrétní stupeň vypálení pak určuje výslednou barvu, chuť i aroma. Podle zákona nelze sudy použít opakovaně – po dozrání bourbonu proto slouží při výrobě jiných nápojů, například rumu nebo skotské whisky. ČTENÍ Z ETIKETY Straight – jednodruhový bourbon, do něhož nejsou během výroby přidány žádné další složky. Pokud pobýval v sudu méně než 4 roky, musí mít na etiketě uvedenou konkrétní dobu zrání. Blended – vícedruhový bourbon, který může obsahovat barviva, dochucovadla a také jiný druh destilátu. Více než 51 % musí tvořit jednodruhový bourbon. Single barrel – nápoj se stáčí do lahve výhradně z jednoho sudu, obvykle ručně. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1623_01-24.indb 21 tw i tte r. c o m / m a k r o cr 21 04.10.16 12:50