Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Zvěřinové hody

Platnost od 19.10 .2016 do 15.11 .2016


Zvěřinové hody - strana 8
















































     

Zvěřinové hody - strana 8

Ma so DUŠENÉ ZAJEČÍ STEHNO S ČERNOU OMÁČKOU A OPEČENÝMI ŠKUBÁNKY (10 PORCÍ) MASO: 3000 g zaječích stehen 150 g slaniny bez kůže 20 g soli 0,5 g mletého černého pepře ŠKUBÁNKY: 2000 g brambor (varný typ B) 20 g soli 400 g hrubé mouky 200 g přepuštěného másla OMÁČKA: 250 g mrkve 250 g celeru 150 g kořenové petržele 150 g cibule 200 g vepřového sádla 50 g krupicového cukru 1 g nového koření 1 g bobkového listu 1 g celého černého pepře 30 g citronu (na šťávu) 150 g švestkových povidel (bez jablek) 50 g perníku na strouhání 75 g brusinkového kompotu 30 g rozinek 1500 ml domácího hovězího vývaru 200 ml suchého červeného vína 15 g soli PŘÍPRAVA MASA A OMÁČKY Zaječí stehna odblaníme, protkneme klínky slaniny a ochutíme solí a pepřem. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat. Na části sádla opečeme maso, aby se zatáhlo, poté je vyjmeme, přidáme zbytek sádla a restujeme na něm kořenovou zeleninu, dokud nezíská nahnědlou barvu. Poté vsypeme cibuli a společně restujeme dozlatova. Následně přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky. Vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. 8 cE1623_01-24.indb 8 Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína a nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso. PŘÍPRAVA ŠKUBÁNKŮ Oškrábané brambory překrájíme, zalijeme teplou vodou, osolíme a uvaříme zcela doměkka. Pomocí pokličky 2/3 vody scedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou zlehka promícháme, přikryjeme poklicí a necháme mouku asi 15 minut propařit. Následně směs vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla či stroje. Z těsta vytvarujeme škubánky, které ze všech stran opečeme na přepuštěném másle dozlatova. WWW.EPIKURE.CZ 04.10.16 12:50