Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Potraviny, obuv, elektronika

Platnost od 29.5. do 4.6.


Potraviny, obuv, elektronika - strana 2










     

Potraviny, obuv, elektronika - strana 2

ZAVAŘOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ, PRAVIDELNÁ LETNÍ ČINNOST NAŠICH BABIČEK, SE VRACÍ V PLNÉ SLÁVĚ. PŘISPÍVÁ K TOMU MIMO JINÉ TREND BIOPOTRAVIN. POKUD SI TOTIŽ OVOCE A ZELENINU SAMI VYPĚSTUJETE I ZAVAŘÍTE, MÁTE DOKONALÝ PŘEHLED O TOM, CO VLASTNĚ JÍTE. V GLOBUSU PAK NAJDETE VŠE, CO VÁM USNADNÍ PRÁCI. „N astalo léto, nastalo zavařování,“ píše autorka slavné knihy Vejce a já Betty MacDonaldová. V kapitole nazvané Zavařovací hrnec alias Pekelný stroj rouhačsky tvrdí, že „nakládání a zavařování je duševní porucha, právě tak jako každá jiná forma hromadění věcí.“ Nenechte se však autorčinou vtipnou averzí k této činnosti odradit. Výsledky zavařování mohou být báječné, jen to chce vědět, jak na to. Kdo jednou ochutnal povedený domácí kompot nebo opravdovou malinovku, ví přesně, o čem je řeč. Léto v zimě ožije Možná vám jde jen o to, abyste uchovali sezonní potraviny nebo zahradní a lesní přebytky na zimu a obvykle si vystačíte s prostornou mrazničkou. Pokud jste se ale až do této chvíle spoléhali na „ukládání k ledu“ či sušení, mohlo vám snadno uniknout, že žádná z těchto činností nenabízí neopakovatelnou alchymii zavařování. Pohled na vyrovnané různobarevné sklenice ve spíži vás určitě uspokojí stejně jako fotografie z exotické dovolené. Trpíte-li obavou, že ostružinové zavařenině a křupavým nakládaným okurkám své babič- ky nemůžete konkurovat, i kdybyste se rozkrájeli, jste na omylu. Záleží na tom, jak se k celé věci postavíte. Základem všeho je nadšení, dobré suroviny a kvalitní recepty. I když vás zatím poklady ve sklenicích zásobuje někdo z příbuzenstva, zajímejte se také o tajemství přípravy a přiložte občas ruku k dílu. Třeba se postupně vypracujete natolik, že se vaše domácí okurky stanou pojmem v širokém okolí. Až budete v zimě dělat poháry s jahodovým kompotem nebo slepovat linecké koláčky rybízovou zavařeninou, prožijete znovu báječné slunné dny strávené na chalupě. To je také jedna z funkcí zavařování – uchovat nejen pokrm, ale i vůni a náladu letních chvil. A pravým bonusem je jistota, že rodině neservírujete náhražky ani zbytečné konzervanty. Generálka Než se dáte do práce, podívejte se na internet. I tady uvidíte, že zavařování je spolu s dalšími rukodělnými činnostmi opravdu v kurzu. Přehledně rozdělené stránky podle druhů ovoce a zeleniny najdete na www.zavarovani. info. Spoustu zajímavých tipů objevíte i na www.azrodina.cz/3453-zavaritcisusituschovat. Nejen na zavařování vás naladí stránky clanky.vareni.cz/kouzlo-zavarovani/. 2 ZPÁTKY V ČASE V dobách, kdy se lidem o chladničkách či mrazničkách ani nesnilo, se potraviny uchovávaly v sušeném stavu a maso se udilo nebo nakládalo do soli. Vše se změnilo v roce 1795, kdy byl vynalezen způsob sterilizace potravin. S převratnou novinkou přišel francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert, a výrazně tak zjednodušil zimní plnění spíží. Nejprve se zavařovalo do plechových konzerv, spolu s rozšířením skleněných zavařovaček zahájila praktická kratochvíle vítězné tažení do většiny domácností. Brno, Chomutov, Pardubice ZAVAŘUJEME!