Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure Steaky

Platnost od 6.6. do 3.7.


Epikure Steaky - strana 3










     

Epikure Steaky - strana 3

2 12:30 PM Máte chuť na steak? Připravte si steak sami! Při správném dodržování několika základních pravidel si každý může vyzkoušet, jak jednoduché to je. Tipy a triky na přípravu a servírování steaků. Nejvhodnější pro přípravu steaků jsou vyzrálá hovězí masa, kde je zaručena křehkost (viz Jak si vybrat správné hovězí?). Před přípravou je nutné maso vždy nechat „vydýchat“ – vybalit z vakuového balení a minimálně hodinu nechat maso uvolňovat přirozenou vůni. Maso by před použitím mělo mít pokojovou teplotu, aby na pánvi neutrpělo „teplotní šok“. Před přípravou můžeme maso očistit, pokud je to potřeba – ale pozor!, odstraňujeme pouze tuhé blány, ne tuk – ten je nositelem chuti. Steaky nesolíme. Solit předem se mohou pouze masa s kůží, kde solíme stranu s kůží, a tou také začínáme grilování. KRVAVÝ MÍRNĚ PROHŘÁTÝ 1 blue – na středu prohřáté na 50 °C a je krvavé, vzhledově až syrové KRVAVÝ 2 rare – na středu prohřáté na 53 °C a je rudé barvy Příprava steaku na pánvi: Používáme nejlépe rovné těžké klasické pánve. Pánev musí být dobře rozpálená, a než na ni maso dáme, dlaněmi ho správně vytvarujeme. Není třeba používat tuk. Nicméně kdo si to bez tuku neumí představit, může si do dlaní nalít olivový olej a maso dlaněmi potřít. Podle „šednutí“ masa na boku poznáme míru propečení (např. propečení do jedné třetiny z každé strany masa = úprava medium rare). Pokud chceme ogrilovat i boky steaků, vezmeme maso do kleští a boky ogrilujeme. Když maso otáčíme, dáváme ho vždy na jiné místo na pánvi/grilu, než na kterém bylo původně (místo bude více rozpálené než to, které jsme použili dříve). MÍRNĚ KRVAVÝ 3 medium rare – na středu prohřáté na 56 °C a je rudě-růžové RŮŽOVÝ 4 medium – na středu prohřáté na 58 °C a je růžové Pokud připravujeme steak na grilu, otřeme gril naolejovanou kuchyňskou utěrkou. Na grilu nám tak vznikne nepřilnavá vrstva a zároveň tím gril očistíme. Steak musíme vždy nechat dojít. Po stažení z grilu dáme steaku čas, aby se šťáva a vůně rovnoměrně uvolnily v mase. Doma postačí nechat maso na pánvi na chladnoucí varné desce nebo, je-li steak silnejší, můžeme jej dát na pár minut do trouby na cca 150 °C. Propečenost můžeme po celou dobu přípravy kontrolovat tlakem prstu či teploměrem. Výpek ze steaku v pánvi můžeme zalít koňakem a červeným vínem, krátce svaříme a nakonec do šťávy vmícháme, mimo příkon tepla, kostičky zatuhlého másla, dosolíme a máme výbornou přírodní šťávu. LEHCE RŮŽOVÝ 5 medium well – na středu prohřáté na 62 °C a je růžově našedlé PROPEČENÝ A ŠŤAVNATÝ 6 well done – na středu prohřáté na 70 °C a je zcela šedé, ale stále musí být šťavnaté Tajemství přípravy správného steaku a další zajímavá videa na: WWW.YOUTUBE.COM/MAKROCR *cena s DPH cE1213_01-16.indd 3 steaky 3 24.5.12 11:14