Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 6.6. do 19.6.


Potraviny - strana 14










     

Potraviny - strana 14

Grilovaná RYBA CHCETE-LI TROCHU ODLEHČIT SVÉ LETNÍ GRILOVACÍ MENU, ZAŘAĎTE NA NĚ RYBÍ MASO – JE ZDRAVÉ A CHUTNÉ A DÍKY JEMNÉ STRUKTUŘE JEHO PŘÍPRAVA NEZABERE MNOHO ČASU. N a gril se hodí pstruzi, candáti, makrely či filety z mečouna a tuňáka, zkusit můžete také lososa nebo mořského vlka. Čerstvá ryba nevyžaduje žádné složité kuchařské triky – pro dochucení bohatě stačí mořská sůl a jemnější koření (například provensálské byliny, drcený kmín, tymián, rozmarýn či trocha mletého bílého pepře). Chcete-li rybí maso naložit, nepřidávejte do marinády citronovou šťávu, víno ani destiláty – způsobují rychlou destrukci svaloviny a následné odkapávání masové šťávy do ohně. Ochucenou či naloženou rybu lze grilovat přímo na očištěném roštu. Před tímto typem tepelné úpravy nezapomeňte z masa otřít nadbytečnou marinádu. S rybou na roštu zbytečně nemanipulujte, mohla by se porušit její křehká struktura. Chcete-li v pokrmu méně cítit vůni ohně a více si vychutnat specifické aroma rybího masa, připravte ho v takzvané papilotě – do pečicího papíru potřeného olivovým olejem vložte okořeněnou rybu s kousky zeleniny. Vše pečlivě zabalte do alobalu a na mírném ohni pozvolna grilujte patnáct minut. 14 Marinované steaky z mecouna ˇ s noky a chrestem ˇ INGREDIENCE 6 steaků z mečouna (1 kus à 180 g) ◗ 1 citron ◗ 1 cibule ◗ 1 pórek ◗ 1 čajová lžičk a směsi z červených chilli papriček (sambal oelek) ◗ 3 snítky rozmarýnu ◗ olej z řepky olejky ◗ 600 g noků ◗ 600 g chřestu ◗ 300 g šunky Serrano ◗ máslo ◗ sůl ◗ pepř V misce smícháme řepkový olej, rozmarýn, citronovou kůru, najemno nakrájenou cibu li, kolečka pórku a směs z červených chilli papriče k. Do takto připravené marinády ponoříme steaky z meč ouna a necháme je asi hodinu odležet. Poté je na přím ém ohni ogrilujeme – každou stranu přibližně tři min uty. Chřest oloupeme a zabalíme do plátků španělské šunky. Poklademe je na hliníkov ou fólii a opékáme je na rožni přibližně sedm min ut. Během tepelné úpravy přidáme trochu másla. Jakm ile jsou chřestové závitky hotové, servírujeme rybu spolu s čerstvě vařenými noky. Bezpečnostní listy najdete na www.makro.cz v sekci KVALITA cS1213_13-32.indd 14 www.makro.cz 22.5.12 11:38