Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Letní vína

Platnost od 14.6 .2017 do 11.7 .2017


Letní vína - strana 25
















































     

Letní vína - strana 25

Francie – Champagne VÝROBA ŠAMPAŇSKÉHO Začíná už na vinici šetrným sběrem hroznů povolených bílých a  modrých odrůd. Modré bobule hroznů Pinot Noir a  Pinot Meunier obsahují barvivo a  zabarvily by mošt. Proto se hrozny lisují okamžitě po sklizni, která se provádí výhradně ručně. Do moštu jsou přidány kvasinky a  začíná první alkoholová fermentace. Ta probíhá v  drtivé většině v  nerezových nádobách, je také možné použít dřevěné dubové sudy. Takto vznikne jednoduché suché základní víno, a právě v této chvíli začíná umění výroby šampaňského vína. Tichá vína vyrobená z  hroznů různých poloh, ročníků a  povolených odrůd jsou plněna do lahví s přidáním tirážního likéru – směsi cukru, obvykle staršího vína a  kvasinek. Lahve se uzavřou korunkovým uzávěrem a  dochází k  druhé alkoholové fermentaci, kdy se v lahvi nepatrně zvýší alkohol a vznikne oxid uhličitý. Tiché víno se stává šumivým a kvasinky pokračují v přeměně chuti a tvorbě těla u šumivého vína. Celý proces trvá přibližně 8–10 týdnů. Odumřelé kvasinky se u základního šampaňského vína ponechávají v  lahvi po  dobu minimálně 15 měsíců. U ročníkových vín jsou to tři roky. Během procesu setřásání kalů, který je také nazýván remuage, je cílem odumřelé kvasinky dostat z  lahve ven. Lahev je umístěná do  stojanů ve tvaru velkého písmene A. Kaly se dostávají otáčením lahví do hrdla lahve. Při velkovýrobě se používá velkých klecí, tzv. „giropalets“. Následuje odkalení – dégorgement. Hrdlo lahve je ponořeno do  roztoku s  velmi nízkou teplotou, kdy se kaly zamrazí a díky tlaku oxidu uhličitého v lahvi jsou vystřeleny ven. Obsah lahve se doplní expedičním likérem, který tvoří směs vína a cukru. Někdy se mu také říká dosážní likér – neboť dósage znamená dávka, a ta nám tímto určuje, jaké množství cukru bylo přidáno a o jaký typ šumivého vína podle zbytkového cukru se jedná. • brut • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 399,90 483, Pierre Mignon Grand Reserve • brut • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 88* 499,90 604, R & L Legras Taittinger • brut • Grand Cru Champagne • 100% Chardonnay • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • brut reserve • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 88* 779,90 943, Möet & Chandon Moët & Chandon R & L Legras Hommage • Ice Impérial • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Nectar Impérial • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Grand Cru brut • Champagne • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 799,90 967, 829,90 1 004, 1 599,90 1 935, 68* 88* 639,90 774, 18* 88* 28* mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ nahledy-detaily2017.xml noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Bernard Robert CHAMPAGNE 25 cI1713_16-32.indd 25 31/05/2017 11:34