Aktuálníletáky.cz   

Billa leták - aktuální na tento týden + příští týden : Letní nápoje Billa

Platnost od 12.6 .2017 do 9.7 .2017


Letní nápoje Billa - strana 12
















































     

Letní nápoje Billa - strana 12

Novopacký letní nářez Gambrinus Originál 1,5 l PET 1,5 l PET 3290 1 l = 21,94 Kč Platan světlý 0,5 l , + záloha 90 5 1 l = 11,80 Kč Pivo patří k tradičním českým výrobkům a historie vaření tohoto ušlechtilého moku má v českých zemích tisíciletou tradici, vždyť nejstarší pivovar na našem území byl založen již za vlády knížete Boleslava II. v Břevnovském klášteře na konci 10. století 90 29 Prvým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088, ve které mimo ostatní dary a privilegia panovník přidělil kapitule desátek chmele 1 l = 19,94 Kč na vaření piva. Nejstarším dokladem o pěstování chmele na území českých zemí je nadační listina ze 30. let 11. století knížete Břetislava. Největší rozkvět výroby piva na území českých zemí nastal ve 12. století, kdy měl na území státu Postřižinský ležák ák ák právo vařit pivo kdokoliv. 0,5 l plech p ch h 90 9 1 l = 19,80 Kč Staropramen světlý 0,5 l 0 5 l plech pl h 90 11 1 l = 23,80 Kč 24K_Letni_napoje_.indd 12 O velkou reformu výroby sladu a piva, která byla prvním krokem v rozvoji typických vlastností současných českých piv, se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě. Navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a piva, přesvědčoval sládky, aby používali výhradně ječný slad, upravil dávkování chmele. Na sklonku života založil v Brně pivovarskou školu, která byla zřejmě první svého druhu v Evropě. Významným mezníkem v českém pivovarství bylo založení Měšťanského pivovaru v Plzni (dnešního Prazdroje) v roce 1842, který vyráběl výhradně spodně kvašená piva. Pivo mělo velmi dobrou kvalitu a během krátké doby všechny pivovary v Čechách a na Moravě zavedly tuto technologii výroby. Piva tedy dělíme podle způsobu kvašení na spodně kvašená, svrchně kvašená a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky. To však nejsou jediné druhy piva. V roce 1997 se přešlo v Česku na nové dělení, které lépe odpovídá zvyklostem Evropské unie. Pivo se začalo dělit na čtyři základní skupiny dle barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením, obsahu alkoholu či způsobu konečné úpravy. Základními skupinami jsou skupina světlá, polotmavá, tmavá (z tmavého nebo karamelového sladu) a řezaná piva (při stáčení smíšené z tmavého a světlého piva). Podskupinami pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukrů, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ovocná a lehká. 02.06.17 16:10 1