Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure trvanlivé masné výrobky

Platnost od 4.7. do 31.7.


Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 12










     

Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 12

Španělsko Trvanlivé fermentované salámy a klobásy patří stejně jako sušené šunky mezi tradiční španělské masné výrobky. Zřejmě nejznámější je chorizo. Jeho výroba má tradici v mnoha regionech Španělska a léty se vyvinula celá řada variant, které se liší tvarem, strukturou i ostrostí. Všechno však nasvědčuje tomu, že původně pochází z Extramadury. Nestor Luján, spisovatel a gastronom, odkazuje na dopis duchovního z Badajozu, který roku 1576 pro klobásu použil výraz churico. Jiným vysvětlením je možná příbuznost se slovem churre, což v katalánštině znamená „stékající mastnota“ a může poukazovat na sušení zavěšených klobás. Nepopiratelné ale je, že chorizo bylo v dobách před dovezením červené papriky z Ameriky španělskými dobyvateli jen bledým předchůdcem toho dnešního, sytě červeného. Ročně se ve Španělsku produkuje až 50 000 tun choriza, které může být silné nebo tenké, syrové či uzené. Podle typu se řídí poměr libového a tučného masa, které se ochucuje česnekem, mletou paprikou, solí a bylinkami. Směs se nakládá na dva dny, často se ještě přidá trocha bílého vína, aby se vyvolal proces přirozené fermentace. To propůjčí chorizu jeho typickou, lehce navinulou chuť. Mletá paprika pak dodá kořenitost i barvu a její silice prodlužují trvanlivost výrobku. Při průmyslové výrobě je povoleno i malé množství konzervačních prostředků, např. dusitanu sodného. Dílo se pak naplní do střev a výrobek se suší. Ve vlhkých severních regionech se chorizo často ještě zauzuje. Salám Llonganissa cena za 475 g 159,90 182,29* Llonganissa de Payés je tradiční fermentovaný salám z oblasti Katalánska vyráběný pouze z libové vepřové plece, která tvoří 80% podíl v hotovém výrobku. Salámy se suší ve speciálních komorách, kde se po dobu 12 týdnů zaplísňují. Díky této kombinaci je zajištěna velmi jemná chuť a typické aroma. Salám je vhodný k vínu, ovoci, zelenině a ve Španělsku jej servírují v kombinaci s kozím, případně ovčím sýrem. Chorizo Artesano cena za 170 g 37,50 42,75* U nás je stále populárnější i další ze španělských trvanlivých salámů – Fuet. Tento výrobek se vyznačuje měkkou konzistencí a jemnou, lehce nasládlou chutí. Vyrábí se z vepřového masa a směsi koření. Salámek se suší 2–4 týdny. Výborně chutná v kombinaci s chlebem, olivami a španělským červeným vínem. Fuet extra cena za 170 g 39,90 45,49* Iberské prase je polodivoké plemeno, které během staletí dokonale přivyklo podnebí jižního a  jihozápadního Španělska. Legendární se stala šunka z  tohoto prasete (Jamón Ibérico), ale vyrábějí se z něho i další vynikající produkty. Iberské prase žije volně v  dehese, řídkých světlých lesích s  duby korkovými a cesmínovými, které se rozprostírají převážně v Extramaduře, částečně v  západní Kastilii a  severní Andalusii. Prase vystačí po  dlouhou dobu jen s  málem potravy, a  přesto se mu rychle tvoří tuková tkáň. Ta při stálém pohybu zvířete po  pastvinách utvoří ve svalovině jemné tukové mramorování. Iberské prase se živí spásáním trávy, bylinek, vyoráváním kořínků a  mnohdy také olivami, které masu dodávají přídatné aroma. V  létě, kdy dehesa vyprahne, se prasata přikrmují obilím. Poslední fáze výkrmu montanera začíná na podzim, kdy z dubů padá hlavní krmivo – žaludy neboli i bellotas. Prase pak během několika měsíců ů přibere na hmotnosti 60 0 až 80 kg. A právě žaludy y dodávají masu jedinečnou chuť a vůni. 12 trvanlivé masné výrobky cE1215_01-16.indd 12 Salchichón je další španělskou specialitou. Tento z vepřového masa vyráběný salám je oblíbený v celé zemi, okořeněný je však v každém regionu jinak. Stejně jako většina ostatních španělských masných výrobků se vyrábí jeho luxusnější varianta z iberského prasete – cerdo ibérico. Salchichón Ibérico cena za 240 g 99,90 113,89* *cena s DPH 6/20/12 1:21 PM