Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure trvanlivé masné výrobky

Platnost od 4.7. do 31.7.


Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 13










     

Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 13

Francie, Belgie, Rumunsko Fermentované salámy patří mezi ve světě nejrozšířenější masné výrobky a tradice jejich výroby sahá až do dávné historie. Najdeme je v množství různých variant, které se od sebe liší velikostí, typem zpracování, použitým masem, zrněním suroviny a především ingrediencemi, které slouží k jejich dochucení. Mezi tradiční výrobce patří Francie, kde se vyrábí celá škála trvanlivých fermentovaných salámů, pro které se používá zastřešující francouzský výraz saucisson. Většinou se jedná o salámy s hrubším zrnem a velmi výraznou chutí. Rozšířené jsou také varianty např. s vlašskými ořechy nebo lanýži. Mezi nejznámější výrobky patří např. Rossete – salám s ušlechtilou přírodní plísní na povrchu, jemuž dává typickou nezaměnitelnou chuť speciální směs koření. Saucisson sec de Savoie aux noisettes, aux Beafort cena za 200 g 79,90 91,09* Rossete natur cena za 400 g 90 0 149, 170,89* Pain d´Ardenne (Ardénský bochník) cena za 1 kg 329,90 376,09* NOVINKA! Pain d´Ardenne je specialita z belgických Arden ve tvaru bochníku chleba. Vyrábí se výhradně z vepřového masa a má hrubou mozaiku. Ochucená je speciální směsí koření a použitím plísňové kultury. Výborné fermentované salámy se vyrábějí i v Rumunsku, i když u nás nejsou tolik známé a rozšířené. Například historie salámu Sibiu sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy se italský zedník Filippo Dozzi usadil i se svou ženou ve vesničce Poiana Tapului. Po svých italských předcích, kteří patřili mezi průkopníky výroby fermentovaných salámů, zdědil řeznický talent, a když objevil, že je v kraji Sinaia podnebí vhodné pro výrobu trvanlivých salámů, založil v roce 1910 „Soukromou společnost Fillippo Dozziho“ a zahájil výrobu salámu Sibiu. Protože v té době byla doba zrání 6−9 měsíců, patřil výrobek od samého počátku mezi vybrané luxusní pochoutky pro bohaté vrstvy. Výrobek obsahuje vepřové maso a špek, sůl, pepř, česnek a další koření, které dává salámu typickou chuť, a je uzený výhradně bukovým dřevem. Salám Sibiu cena za 470 g 179,90 205,09* *cena s DPH cE1215_01-16.indd 13 trvanlivé masné výrobky 13 6/20/12 1:21 PM