Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure trvanlivé masné výrobky

Platnost od 4.7. do 31.7.


Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 15










     

Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 15

Maďarsko V Maďarsku se nevyrábí jen již zmiňovaný uherský salám, ale i celá paleta dalších trvanlivých výrobků, z nichž některé jsou držitelem jedné z ochranných známek Evropské unie. Mezi tyto výrobky patří především Csabai (Čabajská) a Gyulai (Ďulajská) klobása, které se vyrábějí ve městech Gyula a Békécsaba v jihovýchodní části Velké maďarské nížiny. Tento region je známý dlouhou tradicí produkce obilovin, živočišné výroby a masozpracovatelského průmyslu. První úplnou historii populární „Csabai kolbász“ napsal Gyula Dedinszky, který tvrdí, že na přelomu století oceňovali tento výrobek jen místní obyvatelé na zabíjačkách, ale pověst se rozšířila po celé zemi a během jednoho nebo dvou desetiletí se stala známou po celém Maďarsku. Dedinszky uvádí, že na „Csabai kolbász“ je specifická metoda produkce, ingredience a koření. Hlavním kořením jsou paprika a sůl, ale klobása je kořeněna i kmínem, pepřem a česnekem. Všechny přísady harmonicky ladí a žádná nepřebíjí zbylé. Komerční výroba začala v župě Békés na počátku 20. století. Závod Sertéshizlalé és Huáspari Rt. (Výkrmna vepřů a továrna na zpracování masa, a. s.), založený v roce 1911, produkoval lehce pálivé kořeněné klobásy, nadívané do vepřových tlustých střev na doporučení mistrů řezníků z okolí města. Klobása odrážela chuť a spotřební zvyklosti těchto mistrů, kteří do výroby této klobásy vložili své znalosti, a tyto výrobky se nakonec staly jedním z nejznámějších produktů pojmenovaných po domovském městě. Na produkci čabajské klobásy se v rostoucí míře podílely rodinné podniky v sousedním městě Gyula, které mělo na svou velikost velký počet řezníků, zejména pak řeznický mistr András Stéberl, který zakoupil továrnu uprostřed města Gyula a zahájil průmyslovou výrobu suchých klobás. Csabai Vastagkolbász P.G.I. cena za 250 g 59,90 68,29* Skutečně mezinárodní renomé získal ďulajské klobáse Jószef Balogh jr., který vyhrál zlatou medaili na světové výstavě v roce 1910 v Bruselu. Z podniku, který založil, se stala velká rodinná firma. Strojová velkovýroba „Gyulai kolbász“ je spojována se jménem Andráse Stéberla, který byl v roce 1912 učněm u Jószefa Balogha a naučil se u něj tajemství řemesla. V roce 1935 vzal mistr uzenář András Stéberl své klobásy na světovou výstavu do Bruselu. Jeho „malá klobása Gyulai v párech“ získala zlatý certifikát. Z jeho závodu, který zakoupil v Gyule, se stala jedna z největších továren na zpracování masa v regionu, která zaměstnávala kvalifikovanou pracovní sílu z okolí. (Domácí čabajská klobása) cena za 1 kg 74,00 84,36* Gyulai pároskolbász P.G.I. Csabai klobász házi jellegü P.G.I. (Silná čabajská klobása) cena za 350 g NOVINKA! 249,90 284,89* CHRÁNĚNÁ OZNAČENÍ EU CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU (PDO) Tuto ochrannou známku může získat produkt, jehož výroba je úzce spjatá s určitým místem a jeho tradicí. Všechny fáze procesu výroby musejí probíhat ve vymezené oblasti (např. Parmská šunka). CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ (PGI) Tato ochranná známka je určena pro výrobky, které se těší v místě velké reputaci, ale jsou s ním spojeny jen částečně. Stačí, aby ve vymezené oblasti probíhala alespoň jedna z fází výroby (např. Norimberská klobása). Kupon na 20% SLEVU získáte na ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA (TSG) Tato ochranná známka je určena produktům, které se nevyrábějí pouze v určité oblasti, ale jsou vyráběny tradičním způsobem (např. špekáčky). *cena s DPH Evropská unie zavedla vyhláškami 2081/92 a 2082/92 systém ochrany potravinářských a zemědělských produktů, které se v určitých regionech evropského kontinentu vyrábějí již dlouho a jsou výjimečné. Tyto výrobky obdrží jednu ze tří ochranných známek, které tyto výrobky chrání před napodobováním a poškozením jejich dobrého jména. Sleva 20 % platí na jeden z níže uvedených výrobků: HS Vysočina 1967, 180 g, plátky HS Turistický salám 1975, 180 g, plátky HS Herkules 1985, 180 g, plátky www.makro.cz cE1215_01-16.indd 15 6/20/12 1:23 PM