Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure trvanlivé masné výrobky

Platnost od 4.7. do 31.7.


Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 8










     

Epikure trvanlivé masné výrobky - strana 8

Fermentované salámy s ušlechtilou plísní Synonymem pro fermentovaný salám s ušlechtilou plísní je nepochybně jedinečný maďarský výrobek s dlouholetou historií UHERSKÝ SALÁM/ WINTER SALAMI/maď. TÉLISZALÁMI. V 19. století byl v pevnosti Szeged na jihu Maďarska vězněn větší počet mužů. Místní řezník Márk Pick si z těchto vězňů najal pomocníka – byl to Ital, s jeho pomocí a za využití jeho nápadu začal vyrábět první szegedský salám. Po vyuzení speciální vlhké mikroklima skladu salámů umístěného v blízkosti řeky Tizsy způsobilo, že povrch výrobků se pokryl jemnou vrstvou šedivé plísně. Tímto způsobem byl vysušený salám nejen konzervován, ale navíc získal i charakteristickou chuť. Dnes v Szegedu stojí továrna Pick, která produkuje jedinečný salám nepřetržitě již 140 let. Winter salami je vyráběn výlučně z přírodních surovin od roku 1869 podle receptu, který je držen stále v tajnosti a jehož postup je kontrolován jen několika mistry, kteří jediní znají tajemství jeho kořenicí směsi. Salám je vyráběn z pečlivě vybraného masa vyšlechtěných a nekastrovaných prasat (tzv. „salami pigs“), starších 12 měsíců a vážících více než 150 kg. Před plněním do střívek je vybrané maso vepříků uzeno několik dní suchým bukovým dřevem. Po okořenění a naplnění do střívek jsou výrobky zavěšeny do věží, ve kterých zrají po dobu tří měsíců (100 dní) při kontrolované teplotě a za přítomnosti vlhkosti. Během tohoto zrání se spolupůsobením speciálních plísní vytváří stejnoměrná až noblesní struktura salámu. V Maďarsku je tento výrobek nazýván „winter salami“ proto, že dříve mohl být vyráběn pouze v chladném zimním počasí. Během léta bez chlazení a klimatizace nemohlo být maso udrženo čerstvé a nemohly být zajištěny podmínky potřebné ke zrání. Uherský salám cena za 400 g 129,90 148,09* Uherský salám cena za 70 g plátky 90 27, 31,81* Mangalica – uherský salám cena za 1 kg 379,90 433,09* Mangalica je plemeno vepřů šlechtěné speciálně pro výrobu suchých trvanlivých salámů a klobás. Toto maso se vyznačuje výrazným mramorováním, tmavě růžovou barvou a vysokým obsahem výživných složek. Pochází z odolných, nepřešlechtěných zvířat, která jsou schopna žít v přírodních podmínkách. Tato velká a tučná prasata se původně chovala na maďarských pusztách, na nichž se po sklizni rozrývala pole, a potom se vracela zpět do ohrad u osamělých stavení. Jejich maso se používalo na výrobu tradičních maďarských salámů a klobás zauzených studeným kouřem a následně sušených na suchém vzduchu profukujícím rovinami. 8 trvanlivé masné výrobky cE1215_01-16.indd 8 *cena s DPH 6/19/12 12:40 PM