Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny, nápoje

Platnost od 4.7. do 17.7.


Potraviny, nápoje - strana 14










     

Potraviny, nápoje - strana 14

Jak grilovat OVOCE SPRÁVNÉ LETNÍ GRILOVÁNÍ SI ZASLOUŽÍ SLADKOU TEČKU. ZKUSTE PROTO NA ROZŽHAVENÝ GRIL POSADIT KŘEHKÉ OVOCE – VÝSLEDKEM BUDETE PŘÍJEMNĚ PŘEKVAPENI. G rilovat lze téměř jakýkoli druh ovoce. Důležité je, aby byly plody přiměřeně zralé, bez závažných vad na kráse a chuťově ladily se zbytkem servírovaných pokrmů. Před tepelnou úpravou stačí ovoce důkladně omýt. Tvrdší druhy nakrájejte na plátky, měkčí jen přepulte. Pokud takto připravené ovoce namočíte půl hodiny před grilováním do ledové vody s citronem, bude mnohem šťavnatější. Jsou-li vybrané plody na váš vkus málo sladké, můžete je posypat třtinovým cukrem. Dejte však pozor, aby se vám na grilu nepřepálily! Patříte-li mezi příznivce marinád, zkuste ovoce ponořit do nálevu z medu, skořice, muškátového oříšku, zázvoru či aromatického alkoholu. Před zahájením tepelné úpravy se ujistěte, že je plocha grilu dokonale očištěná. Zbytky starších jídel by mohly delikátní chuť ovoce pokazit. Umytý rošt potřete slunečnicovým olejem nebo kouskem másla – ovoce se tak na gril nepřilepí. Průměrná délka grilování většiny plodů se pohybuje mezi šesti až deseti minutami. Pokud jde o výši teploty, ideální je zlatá střední cesta. Signálem dostatečné úpravy bývá nazlátlá kůrka. Čerstvě ugrilované ovoce lze servírovat jako sladkou svačinu, originální dezert či nevšední přílohu k masným pokrmům. S vhodným dipem se tepelně upravené plody mohou zhostit i role hlavního chodu. Flambované grilované broskve (6 PORCÍ) INGREDIENCE ◗ 6 broskví ◗ 1 citron v bio kvalitě ◗ 2 snítky rozmarýnu ◗ 100 g třtin ového cukru ◗ 6 cl Grand Marnier Důkladně omyté broskve rozk rojíme na poloviny a vyjmeme z nich pec ky. Z citronu okrájíme kůru a do připrave né misky vymačkáme šťávu. Přisypeme třtin ový cukr, přidáme 2 snítky rozmarýnu, naje mno nasekanou citronovou kůru a vše důkladně promícháme. Do takto připrave ného nálevu dáme marinovat půlky bro skví. Jakmile dostatečně absorbují šťávu, přemístíme je do hliníkové nádoby či litin ové pánve a grilujeme je nad přímým ohn ěm přibližně osm minut. V průběhu tepe lné úpravy je flambujeme likérem Grand Mar nier. SLANÉ VARIACE Jste-li milovníky experimentů, nebojte se připravit některé druhy ovoce na slaný způsob. Vhodným kandidátem jsou například hrušky, které se díky specifické aromatické chuti dobře doplňují zejména se slaninou. Před grilováním je nezbavujte slupky – právě tato část hrušek je mimořádně výživná. 14 Objemové slevy 3 % pro Zlaté partnery cS1215_01-15.indd 14 www.makro.cz 19.6.12 12:08