Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Ryby, výprodej oděvů

Platnost od 17.7. do 23.7.


Ryby, výprodej oděvů - strana 4










     

Ryby, výprodej oděvů - strana 4

Pstruh potoční byla v našich vodách původní ryba, ovšem dnes je téměř vytlačena pstruhem duhovým. Maso je oblíbené pro svou jemnou a mírnou chuť, po tepelné úpravě se dá dobře oddělit od páteře. SLADKOVODNÍ RYBY Uzený pstruh je považován za delikatesu. Pstruh duhový je ryze sladkovodní ryba, přestože některé druhy pstruhů žijí střídavě v řece a moři. Na konci 19. století se rozšířil z tichomořského pobřeží v Severní Americe do Evropy. U nás se chová v chovných rybnících. K ČEMU SE HODÍ Pstruzi mají v kuchyni univerzální uplatnění. Můžeme ho péct, smažit, vařit, grilovat nebo pošírovat. Při pošírování se doporučuje podlévat bílým vínem. Chutná je kombinace s čerstvou petrželkou a tymiánem. SUMEC Nejchutnější a a nejjemnější maso sumce je kusů u mladých ku do 1 metru délky, i když dorůstají až do dvojnásobné v přírodě d velikosti. 66,90 Kč Legendami opředená ryba žije na dně řek západní i východní Evropy, zejména v Dunaji. SIVEN K ČEMU SE HODÍ Menší ryby se hodí ke smažení nebo pečení vcelku, třeba i v solné krustě. Větší kusy je lepší filetovat. Jsou oblíbenou pochoutkou na grilu. Název amura je odvozen ze stejnojmenné řeky, odkud pochází. Vzhledově i chuťově je podobný našemu kaprovi. Přestože pochází z chladných vod Severního ledového oceánu, vyskytuje se i v dalších evropských zemích. AMUR Jako chutnější, ale přitom dražší alternativa vánočního kapra, se u nás začal prosazovat amur. Maso je velmi chutné, bílé barvy, s menším obsahem tuku a počtem drobných kostí. K ČEMU SE HODÍ Amur je vhodný pro smažení, pečení a grilování. Velmi dobrý je marinovaný. Výborná kombinace je s čerstvým rozmarýnem. 4 Marinování ryb je po sušení na slunci a konzervování solí jedním z nejstarších způsobů přechovávaní čerstvých ryb. ské Veltlín zelené 0,75 l K ČEMU SE HODÍ Sumec je výt výtečný uzený, grilovaný nebo pečený peče v troubě. Doporučuje se česnekovat a připravovat se č zeleninou nebo ovocem. Pokud neudíme vcelku, filetujeme. Siven americký, jedna z amerických lososovitých ryb, patří mezi druhy, které se k nám dostanou z volně žijící populace. Díky svému původu ve volné přírodě má méně tuku a jeho maso je považováno za velmi kvalitní. MARINOVÁNÍ RYB Při marinování ryb se postupuje různými způsoby. Marinádu můžeme připravit z vařeného octa či syrového octa nebo bílého vína spolu se zeleninou a kořením. Další možnost je citronová šťáva s přidáním oleje, petržele, cibule, solí, pepře apod. Při marinování ryb používáme širokou škálu koření. Základem pro ochucení marinády vedle kyselé složky je celý pepř, nové koření, bobkový list, samozřejmě sůl a dále můžeme experimentovat s hřebíčkem, chilli papričkami, bílým pepřem nebo hořčičnými semínky. Z bylinek je kromě bobkového listu velmi vhodný tymián, estragon, rozmarýn nebo kopr. K marinování vybíráme vždy čerstvé ryby, dobře je očistíme od šupin a zbytku vnitřností. Takto připravenou, předem nasolenou rybu opečeme velmi krátce na másle nebo oleji. Vložíme ji do nádoby (porcelánové, skleněné nebo hliněné) a zaléváme připravenou vychladlou marinádou. Nebo rybu vložíme do již uvařené marinády a zahříváme 10-20 minut, ale již nevaříme. Vychladlou rybu vložíme do nádoby a proložíme zeleninou vařenou v marinádě nebo čerstvou cibulí, šalotkou nebo mrkví. Uložíme do chladu a po 2-3 dnech konzumujeme. Pro marinování se hodí ryby sladkovodní i mořské. Velmi vhodní jsou dravci pro pevnější strukturu masa. MARINUJEME NA GRIL Při marinování před tepelnou úpravou použijeme stejný postup, jen kyselé složky je méně a doba marinování zásadně kratší. Rybu marinujeme 1 až 2 hodiny v citronové šťávě, dobrém oleji, soli, pepři a bylinkách. Maso není ponořeno v marinádě, pouze je s ní potřeno ze všech stran. Jana Macešková Brno, Chomutov, Pardubice PSTRUH