Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure

Platnost od 7.3 .2018 do 3.4 .2018


Epikure - strana 29
















































     

Epikure - strana 29

Klasická keramika Přednosti keramických forem vynikají zejména při přípravě těžkých třených těst – na bábovky, velikonoční, vánoční a jiné moučníky se používají od nepaměti. Pekli v nich (a stále pečou) i mnozí profesionálové. Dnešní formy ze silně glazované keramiky mají ještě lepší vlastnosti než jejich předchůdkyně, takže se dají použít v rozsahu teplot od -18 °C do +240 °C. Navíc jsou vhodné do všech typů trub včetně mikrovlnné. Keramika se sice rozehřívá pomaleji, ale svou hmotou násobí teplo, peče stejnoměrně a pomůže dosáhnout zlatavé kůrky. U vysokého tvaru, např. bábovky, je důležité, aby forma měla ve středovém komínku otvor, jímž těsto propéká proudící horký vzduch. Křehké sklo Díky vynálezu „ohnivzdorného“ skla vznikly nejrůznější tvary forem pro slané i sladké pečení. Ty nejjednodušší, jako kruhová či oválná mísa, jsou vhodné zejména pro slaná jídla nebo sladké nákypy. Využívají se také malé zapékací misky na různé krémové dezerty. Setkat se můžete i se skleněnou formou na bábovku – v tomto případě se raději vyhněte variantám, jejichž středový komínek nemá otvor. Horký vzduch totiž nemůže správně proudit a bábovka se uprostřed peče pomaleji než na okrajích. Z porcelánu Porcelánové formy jsou vhodné pouze na určitý druh dezertů. Nejčastěji mají podobu různě velkého kruhu s nízkým vroubkovaným okrajem a používají se pro plněné koláče z křehkého těsta. Forma se musí vymazat a vysypat a moučník je nutné péci déle při nižší teplotě. Přestože se porcelán dokáže dostatečně rozehřát, může nastat problém s propečením spodní části koláče – zejména je-li náplň hodně tekutá. Kvalitní silikon V poslední době si získávají velkou oblibu formy ze silikonu, které se velmi dobře udržují a není třeba je potírat tukem ani vysypávat. Ideálně se v nich pečou malé vysoké tvary – například dortíčky a bábovičky. Velmi však záleží na kvalitě materiálu a jeho uzpůsobení pro velké tvary, jako je bábovka, vánočka, biskupský chlebíček a jiné. Forma ze silikonu není tak pevná jako z kovu nebo keramiky – vlijete-li do ní hutné těsto, může se zdeformovat a výsledek pak nebude příliš vzhledný. Kvalitní silikonové formy jsou však proti tomuto nebezpečí chráněny speciální vnější výztuží. facebook.com/makro.cz cE1806_01-32.indb 29 instagram.com/makro_cr 29 20.02.18 11:44