Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Nápoje, potraviny

Platnost od 1.8. do 14.8.


Nápoje, potraviny - strana 14










     

Nápoje, potraviny - strana 14

CIZRNU SI ZAMILUJETE, I POKUD LUŠTĚNINÁM PŘÍLIŠ NEHOLDUJETE. JEJÍ OBLÁ ZRNA SE HODÍ K NEPŘEBERNÉMU MNOŽSTVÍ ÚPRAV, SKVĚLE CHUTNAJÍ A JAKO BONUS OBSAHUJÍ DŮLEŽITÉ MINERÁLY A BÍLKOVINY. Cizrna královna luštěnin Z rna této luštěniny, které se jinak říká římský hrách, jsou kulatá a žlutohnědá a tvarem i chutí připomínají lískové oříšky. Z cizrny se připravují saláty, pomazánky, pasty, dipy, kaše, nákypy, dušené pokrmy, vegetariánské karbanátky či polévky; v některých zemích se z jejích zrn dokonce vyrábí mouka. Cizrnu je před tepelnou úpravou potřeba namáčet alespoň 12 hodin. Během vodní lázně se zrna zvětší až na trojnásobek. Poměrně dlouhá je také doba vaření – změknutí se dočkáte přibližně za dvě hodiny. Po uvaření zbavíte cizrnu slupek tak, že ji zamícháte v hrnci s trochou vody a vytvoříte vír. Třením se zrna sama oloupou. Pak již stačí pouze dolít teplou vodu a sesbírat slupky vyplavené na povrch. 14 Objemové slevy 3 % pro Zlaté partnery cS1217_01-16.indd 14 Salát z cizrny, sépií a pečených papri k ◗ 200 g sušené cizrny ◗ 250 g pap riky ◗ 30 g extra panenského olivového oleje ◗ 100 g citro nu ◗ 20 g mladé cibulky ◗ 8 g mořské soli ◗ 0,20 g celého černého pepře ◗ 20 g pórku ◗ 40 g cukru krystal ◗ 800 g mražené sépie ◗ 80 g mrkve ◗ 80 g celeru ◗ 40 g cibule ◗ 80 g petržele ◗ 0,20 g nového koření ◗ 0,20 g bobkového listu ◗ 3 velké feferonky Na pánvi krátce ogrilujeme výse če papriky. Dáme je dopéci do trouby, aby změkly, a poté nech áme odležet pod fólií přibližně 10 minut. Nakonec je zbavíme slup ek. Z citronu oloupeme žlutou kůru , nakrájíme ji na tenké nudličky a povaříme v cukrovém rozvaru (pom ěr tekutiny a cukru 1:1). Lák necháme vychladit a na závěr ho použijeme k dochucení salátu. Den předem namočenou cizrnu vaříme doměkka v neosolené vodě, zbavíme ji slupek a přec edíme. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou s olivovým olejem. Vše promícháme a necháme asi 15 min ut odležet. Očištěnou kořenovou zeleninu nak rájíme na větší kusy. Společně s kořením ji orestujeme na oliv ovém oleji, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Sníž íme příkon tepla a do vývaru vložíme rozmražené a omyté sépi e. Vaříme na mírném plameni (bez soli!), dokud nebudou měk ké. Vývar svaříme do glazury a ochutíme jím připravenou cizrn u. Feferonky nakrájíme na kou sky a zpěníme na olivovém oleji. Těla uvařených sépií nak rájíme na širší nudle (zbytek necháme vcelku). Dochutíme je solí, citronovou šťávou, promícháme s feferonkovým olivovým olejem a necháme několik minut odležet. Do středu talíře přeložíme porc i cizrnového salátu a na něj naaranžujeme ochucené sépie. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, grilo vanou papriku a nudličky kandované citronové kůry. www.makro.cz 17.7.12 11:22