Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Gastronimie Makro

Platnost od 3.10 .2018 do 30.10 .2018


Gastronimie Makro - strana 6


Gastronimie Makro - strana 6

o b ne Husa Kachna? V 1 Svatomartinská husa nebo kachna je tradiční pokrm, který se podává převážně s knedlíkem a zelím. Jak drůbež správně upéct? Na svatého Martina patří na stůl do křupava pečená kachna nebo husa. Svátek sv. Martina se slaví 11. listopadu a kromě konzumace kachny či husy se pije mladé víno, které tento pokrm skvěle doplní. Tento svátek má dlouholetou tradici, hostinou se poukazuje na příchod zimy. Jak již říká samotná pranostika, svatý Martin přijíždí na bílém koni. A proč zrovna husa? Dle starých povídek se sv. Martin schovával mezi husami, které ho prozradily svým štěbetáním. Husa byla také posledním masovým pokrmem před šestinedělním adventním půstem. Pečená kachna i husa se musí rozplývat na jazyku, lehce se rozpadat a mít dokonale křupavou kůrku. Ideální je péct ji minimálně pět hodin v pekáči v troubě, ovšem pozor, teplota je ideální spíš nižší, kolem 100 °C. Nejdříve je vhodné péct ji s víkem, aby se maso řádně propeklo, a až na poslední hodinu a půl až dvě hodiny víko sundat, drůbež lehce polévat výpekem a nechat zezlátnout. Při posledních minutách dopékání zvyšte teplotu až ke 200 °C, a tím se stane kůrka naprosto neodolatelnou. Variace příprav Ač je tradicí husu či kachnu podávat se zelím a knedlíkem, lze zkusit i jiné chuťové kombinace. Svatomartinskou husu je ideální péct pomalu při mírnější teplotě po dobu několika hodin. Kromě zelí si skvěle rozumí s pečenými jablky, slaninovými knedlíky, chlupatými knedlíky či je výborná pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany. Nebo lze zůstat u tradičních příprav a připravit drůbež s nádivkou, chutná jsou i stehýnka pečená s hrachem a kroupami (v šouletu). A pokud nechcete experimentovat vůbec, klasická varianta s houskovým a bramborovým knedlíkem a se dvěma druhy zelí jistě potěší každý mlsný jazýček. 2 3 4 Co se k drůbeži hodí? Ideální je volit nápoje dle toho, jak je kachna či husa připravována. Pokud je podávána se zelím a knedlíkem, ideální společník je dobře vychlazené pivo. Pokud je ovšem podávána třeba na pomeranči či s pečenými jablky, bude si rozumět s mladým, nejlépe červeným vínem, Svatomartinským. 5 L • Husa s kachnou v celku, či porcovaná? V MAKRO naleznete široký výběr prvotřídní drůbeže – kachnu domácí se silnější vrstvou tuku, libovější pižmovou velkou, křížence domácí kachny pižmové Berbera (neboli husokachna) i husu domácí. Vybrat si lze nejen celé husy a kachny, ale třeba i jen samostatná prsa či stehna v chlazené i mražené podobě. L • 6 cG1821_01-24.indd 6 Školení HACCP pro zákazníky MAKRO 7 18.09.18 10:24