Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny Makro

Platnost od 15.8. do 28.8.


Potraviny Makro - strana 14










     

Potraviny Makro - strana 14

Vepřová ŽEBÍRKA VEPŘOVÁ ŽEBÍRKA JSOU OBLÍBENOU ČESKOU SPECIALITOU A K LETNÍMU POSEZENÍ PATŘÍ STEJNĚ NEODMYSLITELNĚ JAKO DOBŘE VYCHLAZENÉ PIVO. K JEJICH PŘÍPRAVA NAVÍC NENÍ NIJAK SLOŽITÁ. V epřová žebírka jsou chutný a zároveň „hravý“ pokrm a jejich obírání zabaví i děti. Chcete-li dosáhnout opravdu výrazné chuti, naložte žebírka na 24 hodin do marinády. Maso pak můžete péci nebo grilovat při nízké teplotě. Mnozí šéfkuchaři doporučují žebírka před úpravou na grilu povařit – budou krásně šťavnatá a jejich příprava zabere kratší dobu. K hotové lahůdce s křupavou kůrkou se nejlépe hodí křen, hořčice a čerstvý chléb. Chcete-li zkusit něco exotičtějšího, připravte si grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečeným bramborem. TIPY KUCHAŘE 1 K přípravě chutney je vhodné suché bílé víno, protože cukernatost zaručí tropické ovoce. 2 Ideální je žebírka před grilováním uvařit v pikantně ochuceném nálevu. Budou křehčí a chuťově výraznější. 3 Malou část nepoužité marinády si odložte stranou a použijte ji na potření žeber těsně před podáváním. 14 Grilovaná vepřová žebírka ◗ 1 kg vepřových žeber ◗ 60 g cibu le ◗ 50 g mrkve ◗ 50 g celeru ◗ 1 g celého černého pepře ◗ 1 g celého nového koření ◗ 1 g bobkového listu ◗ 10 g soli ◗ 8 g červené feferonky ◗ 8 g česn eku ◗ 40 g medu ◗ 40 g drcených rajčat ◗ 20 g stol ního oleje ◗ 120 g čerstvého manga ◗ 120 g čerstvého ananasu ◗ 40 g třtinového cukru ◗ 600 g mini brambor ◗ 40 g suchého bílého vína ◗ 1 g bramborového škrobu Očištěnou a nakrájenou zele ninu, cibuli a třetinu česneku ochutíme solí, přidáme koření a polovinu dávky feferonky. Přivedeme k varu , vložíme omytá žebra, zakryjeme a vaříme doměkka. Uvařená žebra necháme vychladnout a nakrájíme na jedn otlivé porce. V misce rozmixujeme rajčata, přidáme med, drobné kostičky z poloviny feferonek, sůl, olej a nastrouhaný česnek. Pečlivě promícháme a nalijeme na teplá žebra. Necháme asi hodinu marinovat a zchladnout. Po vytažení z marinády žebra nakrájíme a grilujeme. Omyté brambory nakrájíme na 4 cm velké kousky. Promícháme s trochou oleje a pečeme na 170 °C asi 20 minut. Po upečení je osolíme a opepříme. Oloupané mango a ananas nak rájíme na centimetrové kousky. Na pánev dáme cukr a necháme ho pozvolna zkaramelizovat. Jakmile je nah nědlý, zalijeme ho bílým vínem a stejným množstvím vody. Přisypeme ovoce, kostičky zbylé feferonky a vaříme doměkka. Zbylou tekutinu zahustíme škrobem rozm íchaným v troše vody a lehce povaříme – vzniklé chutney dochutíme solí a necháme vychladnout. Slevy na pohonné hmoty pro registrované zákazníky po předložení zákaznické karty cS1218_01-18.indd 14 www.makro.cz 31.7.12 11:10